Ostatnie komentarze

Dawno nie robiłam risotto. Dawno to znaczy już chyba miesiąc Mrugnięcie Impulsem do przygotowania aromatycznego pysznego grzybowego risotto była truflowa oliwa, którą ze służbowego wyjazdu przywiózł mi mój mąż. Oliwa pochodzi z Toskanii w Włoszech. Podobno w regionie tym zbiera się najlepsze białe i czarne trufle. Polecam ten dodatek, która nadaje się jako ostatni szlif dla klasycznych dań. Bardzo ją lubimy ze świeżym pieczywem i odrobiną soli. Doskonale smakuje z kieliszkiem ulubionego wina. Ja użyłam jej do wykończenia grzybowego risotto. Polecam!


Składniki
200g ryżu arborio
2 szalotki
2 ząbki czosnku
3-4 suszone prawdziwki
500g małych pieczarek
1,5l bulionu warzywnego
200ml białego wytrawnego wina
4 duże łyżki masła
3 łyżki parmezanu
natka pietruszki
oliwa rtuflowa

więcej»

Kiedy moje dzieci wyjeżdżają na obozy sportowe tradycyjnie pytam, co im przygotować do jedzenia po powrocie. W tym roku o dziwo zgodnie zażyczyli sobie naleśniki z nutellą. Wiedzą doskonale, że z różnych powodów nutelli nie kupujemy zaakceptowali więc domowy krem czekoladowy. Kiedy zapytałam, po co proponują nutellę znając zasady,odpowiedzieli, że zawsze warto spróbować Mrugnięcie Liczyli chyba na to, że mama odurzona perspektywą dwóch tygodni świętego spokoju bez zastanowienia zgodzi się i potem będzie można egzekwować obietnicę. Nie udało się, a naleśniki z domowym kremem czekoladowym były doskonałe.


Składniki:
naleśniki:
300g mąki
300ml mleka
300ml wody
100ml oleju
1 jajko
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
krem czekoladowy
4-5 suszonych daktyli
1 awokado
2 łyżki kakao
2 łyżki syropu klonowego
50g ciemnej czekolady

więcej»

Tegoroczna zima choć nie mroźna i nie śnieżna daje się we znaki szczególnie tym, którzy źle reagują na zmiany pogody. Ciepłe dni przeplatane z chłodniejszymi, silny wiatr i brak słońca nie nastraja szczególnie pozytywnie. Pocieszamy się zatem pysznym i pożywnym jedzeniem. Takim jest niewątpliwie mocna i rozgrzewająca czosnkowa zupa. Jeśli wzbogacimy ją dodatkowo kawałkami mięsa lub jakimiś strączkami będzie stanowiła pełnowartościowy i pyszny posiłek. Ja zdecydowałam się na ciecierzycę. Odrobina szpinaku lub jarmużu będzie miłym kolorowym akcentem na talerzu. Jeśli nie macie lub nie lubicie dodajcie po prostu natkę pietruszki.


Składniki (4 porcje)
4 ząbki czosnku
1 szalotka
spory kawałek pora
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
200g ugotowanej ciecierzycy
2 garście szpinaku lub jarmużu
1 puszka mleczka kokosowego
1,5 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła
sól, pieprz

więcej»

Do tej pory przygotowywałam tradycyjne kokosanki na bazie ubitych białek kurzych, cukru i wiórków kokosowych. Bardzo je lubimy. Są chrupiące z zewnątrz i przyjemnie miękkie w środku. Ponieważ jajka wykorzystaliśmy na weekendowe śniadanie szukałam przepisu na kokosanki bez jajek. Mogłam w zasadzie ubić aquafabę, ale o tym pomyślałam dopiero kiedy gotowe kokosanki leżały już na talerzu. Przepis znalazłam na stronie www.aniagotuje.pl. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne a kolorowe posypki nadały im wiosennego charakteru. Chyba już bardzo chciałabym, żeby była wiosna...


Składniki (20 ciastek)
100g wiórków kokosowych
160g mąki
100g masła
90g jogurtu naturalnego
60g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka drobnej skórki otartej z cytryny

więcej»

Zanim przygotuję nowe danie szczególnie, jeśli po raz pierwszy korzystam z wiodącego składnika sporo o nim czytam. Z czym najlepiej się komponuje, jakie lubi przyprawy, jaka jest najskuteczniejsza forma obróbki. Traktuję je jak wskazówki fachowców, którzy wiedzą lepiej i wypróbowali już wiele możliwości. Czasem jednak ryzykuję i próbuję czegoś nowego. Większość kultowych przepisów przecież też tak powstawało. Ktoś musiał po raz pierwszy zaryzykować, może pomylić się i przygotować coś nowego.


W taki właśnie sposób powstał mój jagnięcy gulasz. Zaryzykowałam komponując składniki i wyszła potrawa godna królewskiego stołu. Warto więc eksperymentować ... czasemMrugnięcie. Polecam!


Składniki (4 porcje)
500g udźca jagnięcego
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek pora
3 ząbki czosnku
papryczka chili
1 cebula
kawałek imbiru
papryczka chili
2-3 łyżki mleczka kokosowego
100ml brandy
500ml bulionu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1-2 łyżek mąki
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony