Ostatnie komentarze

Ciekawe czy ktoś tak jak ja myśli już o Wielkanocy? Nie mogę doczekać się wiosny - mojej ulubionej pory roku. Mam nadzieję, że zima nie zrobi nam psikusa i do kościoła z koszyczkiem wielkanocnym nie będziemy jechać na sankach ... Zaklinając obecną porę roku i niecierpliwie oczekując na wiosenne słońce przygotowałam danie, które może ktoś wykorzysta w wielkanocnym menu. Przyznacie, że prezentuje się naprawdę efektowanie i musicie mi uwierzyć, że smakuje jeszcze lepiej. Jajka z farszem z awokado są pyszne, doskonale się prezentują a ich przygotowanie nie przysporzy wam problemów. Może warto przy okazji zaprosić do pracy w kuchni dzieci?


Składniki:
5 jajek
1 duże awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
sałata i wędzony łosoś do podania

więcej»

Basbousa to ciasto pochodzące z Egiptu. Podawane jest również Grecji, Azerbejdżanie, Izraelu, Armenii i innych krajach Bliskiego Wschodu. Przygotowuje się je z semoliny i aromatyzuje wodą różaną lub wodą z kwiatów pomarańczy. Pewnie w każdym państwie dodatki do tego deseru są tradycyjnie inne. W moim są wiórki kokosowe i migdały. Żeby złamać nieco słodki smak tego ciasta nasączyłam go syropem z dodatkiem soku z cytryny. Wyszło naprawdę pyszne mimo, że zdecydowanie różniło się od oryginału.


Składniki:
ciasto
170g kaszy manny
30g wiórków kokosowych
40g brązowego cukru
100g masła
150g naturalnego jogurtu
łaska łyżeczka proszku do pieczenia
migdały
syrop
150g brązowego cukru
125ml wody

sok z jednej cytryny

więcej»

Poza tradycyjnymi makaronami, kaszami, ryżem w moim rodzinnym domu mama przygotowywała czasem kluski kładzione łyżką. Serwowała je najczęściej z gulaszem lub wołowymi bitkami. Ostatnio przypomniały mi się te kluski kiedy szukałam inspiracji na szybki obiad. Na przygotowanie mięsa nie miałam czasu ale do klusek przygotowałam omastę z cebulki i wędzonego boczku. Moja córka oceniła, że pyszne i poprosiła o więcej. Dobrze, że to danie przygotowuje się w parę chwil a wygląda i smakuje naprawdę znakomicie.


Składniki (2 porcje)
180g mąki
1 jajko
szczypta soli
100ml wody
150g wędzonego boczku
½ cebuli
2 ząbki czosnku
papryczka chili
kilka pomidorków koktajlowych
kilka kaparów
1 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz

więcej»

Aż trudno uwierzyć, że kończy się karnawał. Dopiero kupowałam prezenty pod choinkę a za chwilę będziemy przygotowywać pisanki i wielkanocny koszyczek. Najpierw przed nami chyba najsłodszy dzień w ciągu roku. Tłusty czwartek zwykle pełen jest pączków i faworków. Ja w tym roku postanowiłam odejść od tradycji i uczcić tłusty czwartek czekoladowo-porzeczkowym torcikiem z granatem. Nie wiem, czy dodatkowo nie skusimy się na przepyszne świeżutkie pączki, ale w tym jednym dniu w roku można przymknąć oko na dietę...


Składniki:
ciasto:
175g mąki
3 łyżki kakao
75g brązowego cukru
1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75g roztopionego masła
250ml wody lub mleka
krem:
150ml 30% śmietanki
200g serka mascarpone
100g czekolady
1 łyżeczka kakao
4 łyżki dżemu porzeczkowego
owoce i kawałki czekolady do dekoracji

więcej»

W Polsce bardzo brakuje mi zaufanego miejsca, gdzie mogłabym kupić świeże ryby i owoce morza. Kupuję więc ryby, ale to zwykle loteria. Kiedy podczas naszej ostatniej wyprawy do Hiszpanii okazało się, że dwie ulice dalej jest targ z dużym rybnym sektorem bardzo się ucieszyłam. Targ ten w niczym nie przypomina bazarków, które znamy jeszcze sprzed paru lat w Polsce. Ciekawy architektonicznie budynek a w środku czysto, miło i ... familiarnie. Już podczas drugiej wizyty sprzedawcę rozpoznawali nas i pozdrawiali. Od obfitości produktów może zakręcić się w głowie i naprawdę trudno zdecydować co kupić najpierw. Najlepsze jest jednak to, że można wybrać cokolwiek a będzie świeże i pyszne a jutro można przyjść po coś zupełnie innego. Urzekło mnie również to, że kiedy wybraliśmy ryby sprzedawca bez słowa obrał je, wypatroszył tak, że wystarczyło umyć i można było gotować. Na pierwszy obiad były oczywiście owoce morza, ale na drugi musiały być ryby a konkretnie sola. Sprzedawca doradzał, żeby nie kombinować z przyprawami, wystarczy masło, sól, pieprz trochę pietruszki i cytryna.


Skorzystałam z rady i tak właśnie przygotowałam rybę. Podałam ją z karczochami, świeżą sałatką i bagietką. Wy możecie skorzystać z mojej rekomendacji lub przygotować swoją własną kompozycję. Diabeł tkwi tylko w jednym szczególe – trzeba znaleźć rzeczywiście świeżą rybę.


Składniki:
2 tuszki (lub filety) z soli
2 łyżki klarowanego masła
pół cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony