Ostatnie komentarze

Mam chyba trzy najbardziej ukochane podstawowe składniki dań obiadowych. Są to ryby, kasze i makarony. Mogłabym jeść je z różnymi dodatkami niemal codziennie. Co roku niecierpliwie czekam na wakacyjny wyjazd nad morze, gdzie bez ograniczeń będę mogła delektować się świeżymi rybami i owocami morza. Z niepokojem więc myślę o tegorocznych wakacjach pod znakiem pandemii, która może pokrzyżować moje wyjazdowo-kulinarne plany i marzenia. Na razie, czekając z nadzieją na lato przygotowałam pstrąga tęczowego o pięknym intensywnym kolorze z dodatkiem zielonego bazyliowego pesto. Dzięki niemu danie z pstrągiem zyskało nowy interesujący smak i piękny wygląd.


Składniki (2 porcje)
2 kawałki pstrąga
1 łyżeczka masła klarowanego
2 szczypty pieprzu cytrynowego
sól
pesto
1 doniczka bazylii
50ml oliwy z oliwek
garść orzeszków piniowych
50g parmezanu
1 ząbek czosnku
sól

więcej»

Cytryny w moim domu znikają błyskawicznie. Dzieci lubią soki wyciskane z cytrusów a ich niezbędnym składnikiem jest właśnie cytryna. Im więcej soku cytrynowego tym lepiej. Mój mąż pije herbatę z cytryną a latem nałogowo przygotowuję cytrynowo-limonkową lemoniadę z miętą. Cytryna najczęściej kojarzy się z deserami, sosami do sałatek czy napojami, ale jest również doskonałym dodatkiem do mięs, sosów i zup. Dziś postawiłam właśnie na cytrynę w obiadowej wersji i to nie jako balans smakowy, albo akcent ale jako zdecydowany smak przewodni. Przygotowałam cytrynową zupę z dodatkiem mleczka kokosowego, mięsa drobiowego i kaszy bulgur. Zupa zachwyciła wszystkich domowników, nawet mojego syna, który z dużą ostrożnością podchodzi do nowych potraw. Spróbujcie sami.


Składniki (4 porcje)
4 udka z kurczaka
100g kaszy bulgur
400ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka masła
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
kawałek imbiru
1 łyżeczka masła
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 duża cytryna
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

więcej»

Makaron w paprykowo pomidorowym sosie z kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi to sposób na pyszną zmianę tradycyjnego bolognese. Możecie zrobić to danie w wegetariańskim wydaniu lub tak jak ja dodać mielone mięso. Ja bardzo lubię sosy na bazie warzyw lub ziołowe pesto do makaronu. Moje dzieci preferują zdecydowanie mięsne warianty tych potraw. Ciekawe czy ta odmiana spaghetti bolognese przypadnie Wam do gustu. Nam bardzo smakowała.


Składniki (4 porcje)
400g makaronu
500g mięsa mielonego
2 czerwone papryki
400ml passaty pomidorowej
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
150g kukurydzy z puszki
pomidorki koktajlowe
garść szpinaku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
szczypiorek

więcej»

Awokado do tej pory wykorzystywałam do sałatek i past, czyli dań podawanych na zimno. Brak pomysłu na szybki obiad zaowocował powstaniem nowego zadziwiająco pysznego dania. Przygotowałam pastę z awokado i sera feta, którą potraktowałam jak pesto i wymieszałam z makaronem. Dodałam również niesolone pistacje, czarne oliwki i różnokolorowe małe pomidorki. Całość była tak smakowita, że tylko rozsądek nie pozwolił mi zjeść drugiej porcji. Danie ma niestety wadę. Nie można jej odgrzać, ale za to szybko można przygotować kolejną porcję.


Składniki (2 porcje)
150g makaronu
1 duże awokado
1 mały ząbek czosnku
50g sera feta
3-4 łyżki wody z gotowania makaronu
czarne oliwki
kolorowe pomidorki
niesolone pistacje
kilka listków bazylii
sól, pieprz

więcej»

Dania z kaczki traktowane są u nas jako wykwintne propozycje podawane na uroczystych spotkaniach. Kaczka pieczona w pomarańczach, flambirowane piersi z kaczki czy udka kacze z jabłkami to dania pyszne, ale wymagające wiedzy, umiejętności przez co przygotowywane przez niewielu domowych kucharzy. Dziś chciałabym zaproponować danie, dzięki któremu mięso z kaczki może być składnikiem codziennego dania przygotowanego przez każdego. Gulasz z kaczki najlepiej przygotować z ciemnego kaczego mięsa. Ja preferuję soczyste mięso z uda kaczki i resztki mięsa, które zostają po wykrojeniu udek i piersi. Niezwykłym dodatkiem do tego zwykłego dania jest owoc granatu i niesolone pistacje, które pięknie wyglądają i zaskakująco dobrze smakują z duszonym mięsem.


Składniki:
500g mięsa z kaczki
1 szalotka
2 ząbki czosnku
papryczka chili
kawałek imbiru
150ml białego wina
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
3 łyżki mleczka kokosowego (gęstej części)
2 łyżki oleju
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka skórki z cytryny
owoc granatu
niesolone pistacje
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony