Kaszotto z chorizo w meksykańskim stylu
Chorizo to moja ulubiona paprykowa kiełbasa. Ta tradycyjna hiszpańska kiełbasa robiona jest z wieprzowiny. Ma mocny zapach i paprykowy smak, który trudno pomylić z czymś innym. Charakterystyczną cechą chorizo jest jej główna przyprawa: słodka wędzona czerwona papryka.
Dziś przygotowałam ciekawe kaszotto w meksykańskim stylu właśnie z tą pyszną aromatyczną kiełbasą. Po raz pierwszy połączyłam również dwa rodzaje kaszy: niepaloną kaszę gryczaną oraz drobną kaszę jęczmienną. Danie było naprawdę pyszne i sycące ale dosyć lekkie. Polecam.
Składniki (4 porcje)
100g niepalonej kaszy gryczanej
100g kaszy jęczmiennej
200g chorizo
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 puszka czerwonej fasoli
4 łyżki szczypiorku
1 łyżka masła
150ml wytrawnego białego wina
750ml bulionu
cytryna