Grzybowe risotto z oliwą truflową
Dawno nie robiłam risotto. Dawno to znaczy już chyba miesiąc Impulsem do przygotowania aromatycznego pysznego grzybowego risotto była truflowa oliwa, którą ze służbowego wyjazdu przywiózł mi mój mąż. Oliwa pochodzi z Toskanii w Włoszech. Podobno w regionie tym zbiera się najlepsze białe i czarne trufle. Polecam ten dodatek, która nadaje się jako ostatni szlif dla klasycznych dań. Bardzo ją lubimy ze świeżym pieczywem i odrobiną soli. Doskonale smakuje z kieliszkiem ulubionego wina. Ja użyłam jej do wykończenia grzybowego risotto. Polecam!
Składniki
200g ryżu arborio
2 szalotki
2 ząbki czosnku
3-4 suszone prawdziwki
500g małych pieczarek
1,5l bulionu warzywnego
200ml białego wytrawnego wina
4 duże łyżki masła
3 łyżki parmezanu
natka pietruszki
oliwa rtuflowa