Tagiatelle z wędzonym łososiem, szparagami
Bardzo lubię oglądać programy Jamie'go Olivera. Jego apetyczne potrawy sprawiają, że mam ochotę natychmiast wejść do kuchni i spróbować przygotować je samodzielnie. Oliver korzysta z podstawowych ogólnodostępnych składników a gotuje tak, że wszystko wydaje się takie proste. Inspirację do przygotowania dzisiejszego dania zaczerpnęłam z programu Oliver 5 składników. Wykorzystałam właściwie ideę i podstawowe składniki. Danie doprawiłam według własnego smaku.
Do doprawienia mojego makaronu z wędzonym łososiem i szparagami użyłam sera Bursztyn. Ser ten jest naszym ostatnim odkryciem kulinarnym. Ten dojrzewający przez 6 miesięcy ser ma delikatny smak, dość intensywny aromat i doskonale nadaje się do sosów do makaronu.
Składniki (2 porcje)
150g tagiatelle
150g wędzonego na ciepło łososia
1 pęczek zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
4 łyżki startego sera Bursztyn
2 łyżki oliwy
1 łyżka skórki z cytryny
2-3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz cytrynowy