Ostatnie komentarze

Wiele lat temu (aż boje się policzyć jak wiele) po szkole czasem odwiedzałam moją przyjaciółkę. Byłyśmy wtedy pod opieką jej babci, która przygotowywała dla nas domowe smakołyki. Kiedy byłyśmy naprawdę głodne wystarczyło jedno słowo a kilka chwil później na stole stały talerze z leniwymi kluskami z kaszy manny. Świeżutkie gorące babcia polewała smażoną bułeczką i posypywała cukrem. Dziś przypomniało mi się to danie i przygotowałam je dla swoich dzieci. Korzystając z sezonu truskawkowego zamiast bułki tartej podałam je z truskawkami i pistacjami.


Składniki:
250g twarogu
1 łyżeczka esencji waniliowej
150g kaszy manny
2 łyżeczki cukru pudru
2 garście truskawek
szczypta cynamonu
3 łyżki syropu klonowego
pistacje
listki mięty

więcej»

Wiadomo, że najpierw jemy oczami. Jeśli coś na talerzu ładnie wygląda i apetycznie pachnie to danie można wstępnie zakwalifikować jako pyszne. Najczęściej nasze kubki smakowe to potwierdzają. Pobałaganione dania obiadowe z kaszą lub makaronem, czy sałatki mimo, że czasem smakują wybornie nie wyglądają najlepiej. Ostatnio zdjęcia takich dań bardziej pokazują składniki poukładane obok siebie niż gotowe danie. Rzeczywiście wygląda to estetycznie.


Dziś propozycja tak podanego dania obiadowego. Dziś kuchnia serwuje kaszę gryczaną z botwinką podaną z serem mozzarella, awokado, pomidorkami koktajlowymi oraz pieczarkami. Zaraz po zrobieniu zdjęcia wszystko wymieszałam i zajadałam się moim nieporządnym obiadem z dużą przyjemnością. Polecam to i Wam.


Składniki (2 porcje)
100g kaszy gryczanej
pół pęczka botwinki z buraczkami oraz listkami
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1oog małych pieczarek
100g kulek mozzarelli
kilka pomidorków koktajlowych
1 awokado
2 łyżka masła
sól, pieprz

więcej»

Chociaż wiosna i lato zachęcają raczej do lekkich potraw, to jednak czasem człowiek musi zjeść coś konkretnego. Do tego najlepiej jeśli nie trzeba spędzać pół dnia przy kuchni a efekt na talerzu jest perfekcyjny.


Dziś mogę zaproponować naprawdę ciekawe rozwiązanie problemu szybkiego niezbyt skomplikowanego i jednocześnie pysznego obiadu – zupę porową z mielonym mięsem. Moje dzieci patrzyły na nią z nieufnością dopóki nie spróbowały. Potem prosiły o dokładkę.


Przepis pochodzi z książki „Ekspresowe potrawy rodzinne".


Składniki:
2 pory
500g mielonego mięsa
1l bulionu warzywnego
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
200ml śmietanki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki oleju
sól, pieprz
½ pęczka natki pietruszki

więcej»

Krewetki, langustynki, homary, małże to jedne z naszych ulubionych składników dań. W Polsce najczęściej można je kupić mrożone. Podczas naszego ostatniego wyjazdu majowego zwiedzaliśmy hiszpańską Walencję. Piękne miasto, trzecie co do wielkości w Hiszpanii, jest położone nad brzegiem Morza Śródziemnego zatem o świeże ryby i owoce morza jest tu całkiem łatwo. Owoce morza kupić tu można nie w typowym rybnym sklepie ale na targowiskach. Niemal codziennie odwiedzaliśmy takie w Walencji. Urzekła nas przyjazna rodzinna atmosfera, bo już drugiego dnia sprzedawcy witali nas radosnym „hola!". Kiedy zapytałam jedną z Pań sprzedających owoce morza jak zrobić je „po hiszpańsku" powiedziała, „najprościej w białym winie, oliwie, czosnku i pietruszce".


Postanowiliśmy wykorzystać więc możliwości jakie daje nadmorskie miasto. Nabyliśmy sporą porcję krewetek langustynek, do tego wspomniane białe wino, czosnek, natkę pietruszki oraz ostrą papryczkę i powędrowaliśmy bawić się w gotowanie. Żeby naszym dzieciom ławo było jeść obraliśmy krewetki ze skorupek, zostawiliśmy tylko ogonki i główki. Sporo było z tym pracy ale perspektywa pysznego jedzenia i wino osłodziły pracę. Do gotowych owoców morza podaliśmy świeżą bagietkę. Była doskonała do wyczyszczenia patelni ze smakowitego sosu.


Składniki:
1,5kg krewetek langustynek, świeżych
300ml białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
1 papryczka chili
3 łyżki oliwy

więcej»

Podobnie jak w większości włoskich domowych dań w spaghetti alla carbonara wystarczy kilka podstawowych składników, kilka chwil i mamy doskonałe danie. Niektórzy mówią, że do „prawdziwej" carbonara nie wolno dodawać śmietanki. Sos ma być przygotowany na bazie surowych żółtek. Wydaje mi się, że każda wersja jeśli nam smakuje jest właściwa i najlepsza. Ponieważ w moim domu nie jemy surowych jajek, więc nie mamy wątpliwości, że naszą prawdziwą carbonarę przygotowujemy na bazie śmietanki. Niezależnie od bazy dania to bardzo proste i szybkie danie. Jedyny warunek to użycie składników doskonałej jakości.


Składniki:
200g spaghetti
150g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
250ml śmietanki 30%
sól i pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony