Spaghetti to dla mnie zawsze łatwy obiad. Szybki, składniki zawsze mam w kuchni a rodzina nigdy nie grymasi przy stole. Żyć nie umierać. Danie to ma tylko jedną wadę. Niezależnie od tego jak dużo przygotuję znika bez śladu i następnego dnia znowu muszę głowić się co ugotować. No ale od czasu do czasu warto sobie odpuścić i odpocząć. Nawet jeśli następnego dnia trzeba zaczynać od początku.
Dziś chciałaby zaproponować spaghetti w pomidorowym sosie z drobiowymi klopsikami. Mimo, że wyglądało nieco inaczej niż klasyczne spaghetti bolognese, ale zostało zaakceptowane i zjedzone bez grymaszenia.
Składniki:
spaghetti
500g mięsa mielonego
50g kaszy jęczmiennej
1 cebula
1 jajko
3 łyżki mąki
2 łyżki oleju
500ml bulionu warzywnego
750ml passaty pomidorowej
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
papryczka chili
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz