Ostatnie komentarze

Zupy kocham przez cały rok miłością absolutną a im bliżej do jesieni i zimy lubię je jeszcze bardziej. Przyznaję bez bicia, że moją ulubioną jest aromatyczny pyszny domowy rosół, ale cenię sobie również zupy krem za ich konsystencję prostotę i nieograniczone możliwości w doborze składników.


Dziś propozycja bardzo prostej delikatnej zupy pieczarkowej. Jeśli nie lubicie zup krem nie blendujcie jej po ugotowaniu. Dodajcie ugotowaną kaszę jęczmienną lub pęczak trochę śmietany a dostaniecie zupę pieczarkową w nowej odsłonie.


Składniki:
500g pieczarek
2 średnie ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
200ml mleczka kokosowego
1l bulionu warzywnego
2 gałązki tymianku
1 łyżka masła
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz

więcej»

Sałatka caprese to chyba jedna z najbardziej popularnych dań przekąskowych na południu Europy. We Włoszech skąd się wywodzi składa się z plastrów pomidorów przełożonych plastrami mozzarelli polanych oliwą oraz udekorowanych listkami bazylii i czarnym pieprzem. Danie ma kojarzyć się z włoską flagą. W zależności od państwa możecie w niej znaleźć również oliwki czasem paprykę lub ogórki. Dzisiaj moja wariacja na temat tego dania. Sałatka caprese w wydaniu obiadowym. Pięknie wygląda i wybornie smakuje. To propozycja wprost stworzona na obiad w upalny dzień.


Składniki (2 porcje)
100g razowego makaronu
150g mozzarelli mini
2 garście pomidorków koktajlowych (najlepiej w dwóch kolorach)
garść czarnych oliwek
garść pistacji
listki bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

więcej»

W zeszłym roku w lato w naszym domu królowały chłodniki: tradycyjny litewski o pięknym kolorze, ogórkowo-miętowy i mój ulubiony rzodkiewkowy z nutą tymianku. W tym roku postawiliśmy na pomidory i paprykę, czyli gazpacho. Ta orzeźwiająca zupa pochodzi z Andaluzji. Zrobiona jest z najbardziej dojrzałych pomidorów, czerwonej papryki, świeżego ogórka, czosnku i kawałków delikatnego chleba. W zależności od prowincji Hiszpanii podaje się do niej także różne drobno pokrojone dodatki: jajka, szynkę, oliwki lub orzechy. We wschodniej Andaluzji przygotowuje się również ajo blanco – odmianę gazpacho z migdałów, czosnku, oliwy i chleba bez dodatku pomidorów i papryki. Jadłam zupę skropioną oliwę i posypaną grzankami. Była dobra ale zdecydowanie jednak wolę kiedy oliwa jest wmiksowana do zupy a chleb łagodnie ją zagęszcza. Wy przygotujcie gazpacho tak, jak lubicie.

 

Składniki (2 porcje)
3 duże pomidory malinowe
1 duża papryka + pół do dekoracji
2 świeże ogórki + jeden do dekoracji
pół papryczki chili
pół małej cebuli
1 ząbek czosnku
pół kajzerki
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
100ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
czarnuszka, bazylia

więcej»

Kiedy myślę o szybkim mięsnym obiedzie nieodmiennie przychodzą mi do głowy kotlety schabowe i spaghetti bolonese. Choć może niektórzy nie zgodzą się ze mną to nie da się ich jeść na każdy obiad. Czasem trzeba podać coś innego. Nieustannie poszukuję szybkich i smacznych dań. Kurczak pachnący rozmarynem z kolorową kaszą pęczak jest właśnie takim obiadem. Podajcie je ze swoją ulubioną sałatką lub jarzynką. Możecie mieć pewność że cała rodzina będzie zadowolona, a wy zaoszczędzony czas możecie wykorzystać tak jak lubicie.


Składniki (4 porcje)
mięso
8 pałek kurczaka
8 plastrów wędzonego boczku
4 ząbki czosnku (2 w łupinkach dwa obrane i pokrojone w plasterki)
3 duże i 8 małych gałązek rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
sól pieprz
kasza
100g pęczaku
pęczek botwinki
4-5 suszonych pomidorów
pół czerwonej papryki
1 łyżka masła

więcej»

Szałwia lekarska ma wszechstronne zastosowanie zarówno w przemyśle aptekarskim jak i w kuchni. Szałwia pielęgnuje skórę, pomaga złagodzić objawy menopauzy, leczy niestrawność, zwalcza zakażenia i infekcje. W kuchni jest wykorzystywana jako przyprawa do mięsa, a także do dań z pomidorów i ziemniaków. Doskonale smakują przecież ziemniaczane kluski z szałwiowym masłem i parmezanem. Dziś wykorzystałam ja do przyprawienia nietypowego farszu do pierogów.


Klasyczne pierogi z mięsem, serem czy owocami mają ciągle swoich amatorów. Od niedawna jednak typowe klasyczne nadzienia ustępują oryginalnym i nieoczywistym połączeniom. Do pierogów można właściwie włożyć wszystko na co tylko macie ochotę. Dziś zaryzykowałam i przygotowałam pierogi z nietypowym nadzieniem. Połączyłam kaszę bulgur z cukinią i szałwią. Delikatne składniki połączyłam z papryczką chili i lekko słonym kozim serem. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Pierogi wyszły naprawdę pyszne. Smakowały doskonale od razu po ugotowaniu ale jeszcze smaczniejsze były następnego dnia po usmażeniu na złoto.


Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
4 łyżki oleju
250-300 ml wrzącej wody
szczypta soli
farsz
cukinia
100g kaszy bulgur

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony