Ostatnie komentarze

Do niedawna większość z nas nie wyobrażała sobie obiadu bez ziemniaków. Czy kotlet schabowy albo tradycyjny mielony nie smakują idealnie z ziemniakami i buraczkami lub mizerią ze świeżego ogórka? Dla wielu z nas to obiad kojarzący się z domem rodzinnym. Coraz częściej ziemniaki zastępujemy różnymi rodzajami kasz. Ziemniaki w swojej szlachetnej formie stają się składnikiem na przykład sałatek.


Dziś chciałabym podzielić się przepisem na ciepłą sałatkę z ziemniakami w roli głównej. Kiedy na straganach pojawią się małe młode ziemniaki będą do tego dania idealne. Na razie wykorzystajcie niewielkie ziemniaczki sałatkowe, które szybko się gotują i bardzo ładnie wyglądają.


Składniki
1kg małych ziemniaków sałatkowych
200g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki oleju
kilka rzodkiewek
oscypek
2 łyżki czarnuszki

więcej»
26Mar2018

W trudnych czasach kiedy mięso było na kartki lub po prostu go nie było nasze mamy musiały wykazać się ogromną kreatywnością, żeby wykarmić rodzinę. W tych czasach królowały na naszym stole różnego rodzaju racuchy, placki i kotlety warzywne, fasolowe czy jajeczne.


Dziś odkurzyłam jeden z tych przepisów. Kotleciki jajeczne podałam w nieco innej odświeżonej formie ze szparagami oraz ostrą ogórkowo-miętową salsą. Możesz przygotować do nich również sos chrzanowy, koperkowy lub czosnkowy. Będą z nimi doskonałe.


Składniki (10 kotlecików):
6 jajek
50g nieugotowanej kaszy bulgur
2 łyżki kaszy manny
pół cebuli
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki sezamu
sól i pieprz
4 łyżki bułki tartej
pęczek szparagów
salsa:
1 długi ogórek
pół czerwonej papryki
pół papryczki chili
3 łyżki posiekanej mięty
3 łyżki posiekanych migdałów
sól
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego

więcej»

Wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają warzywne kotleciki. Są proste w wykonaniu i można praktycznie za każdym razem przygotować inne danie. Kotleciki warzywne są też dobrym sposobem na przekonanie niejadka do zjedzenia warzyw. Przy odrobinie szczęścia może się nie zorientować z czego są przygotowane.


Moje dzisiejsze kotleciki powstały na bazie ugotowanej czerwonej soczewicy. Usmażyłam je na patelni, ale równie dobrze możecie upiec je w piekarniku. Też będą pyszne. Smakują świetnie na ciepło ze świeżą sałatką i ryżem, a na zimno będą doskonałe z sosem jogurtowym lub chrzanem.


Składniki
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wody
pół łyżeczki soli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
10cm kawałek pora
pół papryczki chili
1 łyżka masła
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki curry w proszku
pół łyżeczki ziołowego pieprzu
sól
3 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia kotlecików
1 jajko
olej do smażenia

więcej»

Dzisiaj absolutna klasyka na talerzu. Uwielbiane przez dzieci spaghetti bolonese, które niejednokrotnie uratowało nerwy rodziców niejadka. Jest chyba niewiele dzieci (dorosłych chyba też), którzy nie lubią tego dania. Mój syn do pewnego czasu należał do tej nielicznej grupy. Zamiast spaghetti zjadał kaszę gryczaną z sosem. Od niedawna przeprosił się z makaronem i wreszcie wszyscy jemy to samo.


Jeśli nigdy nie zrobiliście sosu samodzielnie, powinniście spróbować. To proste danie, a dużo zyskuje przygotowane we własnej kuchni w towarzystwie kogoś miłego.


Składniki (4 porcje):
250g spaghetti
500g mielonego mięsa
2 puszki pomidorów bez skórki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
pół papryczki chili
sól, pieprz
4 łyżki startego parmezanu

więcej»

Pierogi na słodko z serem lub z owocami kojarzą mi się z wakacyjnymi obiadami. Ponieważ mam już serdecznie dosyć zimy, ciepłych kurtek, grubych butów, posolonych chodników postanowiłam pozaklinać rzeczywistość i zrobić letni obiad.


Pierogi z serem lubią chyba wszyscy i można na nie skusić nawet największego małego niejadka. Przygotowałam je z ciasta zaparzanego i wiem, że nigdy nie zrobię pierogów z innym ciastem. Jest plastyczne, pięknie się wałkuje, idealnie skleja i nie rozpada podczas gotowania. Dziś przygotowałam zupełnie klasyczne pierogi. Słodkie z lekką waniliową nutą i śmietaną. W możecie dodać do środka owoce lub czekoladę a wierzch posypać cynamonem lub cukrem. Każdy ma przecież swoją ulubioną wakacyjną wersję pierogów.


Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
4 łyżki oleju
250-300 ml wrzącej wody
szczypta soli
farsz:
500g sera białego
300g śmietany
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony