Ostatnie komentarze

Znowu meteorolodzy straszą zimą i zapowiadają, że marzec będzie zimniejszy niż zwykle. Chyba tradycją stanie się teraz ciepłe Boże narodzenie i zimowa Wielkanoc. Nie wiem jeszcze czy mi się to podoba, ale nic na to poradzić nie mogę.


Dziś proponuję zupę na rozgrzewkę. Ochrzciliśmy ją zupą azjatycką. Jest kremowa, lekko ostra, trochę orientalna bo zrobiona z dodatkiem mleczka kokosowego i imbiru. Dodatek kaszy i kurczaka sprawia, że jest doskonała na jednogarnkowy obiad.


Składniki (4 porcje)
0,5kg udek z kurczaka
1 pietruszka
2 marchewki
300g kukurydzy z puszki
400ml mleczka kokosowego
1 łyżka masła
pół łyżeczki proszku curry
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2cm imbiru
pół papryczki chili
100g kaszy bulgur
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki sezamu
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz

więcej»
16Lut2018

Czasem pojawiają się takie dania, które robią wszyscy. Może to wynikać z mody lub okazji w ciągu roku - przed Bożym Narodzeniem wszyscy robią śledzie lub lepią pierogi, przed Wielkanocą pieką baby świąteczne lub mięsa a przed Tłustym Czwartkiem pączki i faworki. Przed wakacjami natomiast wszyscy próbują pozbyć się zimowych oponek i w internecie królują owsianki, zdrowe desery z nasionami chia i sałatki. Czasem tej modzie kulinarnej ulegam i ja.


Od jakiegoś czasu z różnych stron kusiła mnie tunezyjska szakszuka. W dosłownym tłumaczeniu nazwa tego dania oznacza „wielki bałagan" i rzeczywiście jest to jedna z potraw, która lepiej smakuje niż wygląda. Oryginalnie składa się z pomidorów, cebuli, papryki i jajek. Ja do swojej dorzuciłam jeszcze czosnek, papryczkę chili oraz cukinię. W sezonie letnim zróbcie jej ze świeżych pomidorów, teraz świetnie sprawdzą się pomidory z puszki. Danie nie jest fotogeniczne, ale nie musi. Zachwyca lekkością i smakiem a mnie to w zupełności wystarcza.


Składniki (2 porcje)
1 puszka pomidorów
czerwona papryka
pół cukinii
pół papryczki chili
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
1 łyżka masła
2 jajka
garść natki pietruszki
garść szczypiorku

więcej»

Świeży ananas kojarzy się głównie z sałatkami owocowymi lub deserem. Mniej popularne jest dodanie ananasa jako składnik dań obiadowych. Dziś chciałabym zaproponować Wam danie, którego jednym z głównych składników jest właśnie grillowany ananas. Podałam go w towarzystwie grillowanej cukinii i papryki i ostrego słodko-kwaśnego sosu. Tak przygotowane danie doskonale smakuje z ryżem i jest świetną rozgrzewającą propozycją na lekki zimowy obiad.


Składniki (2 porcje)
pół anansa
czerwona papryka
pół cukinii
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka czarnuszki
sos:
2cm kawałek świeżego imbiru
pół papryczki chili
2 ząbki czosnku
4 cm kawałek pora
sok i skórka z połowy cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju kokosowego

więcej»
05Lut2018

Sekretem domowych pierogów jest ciasto. Każda gospodyni ma swój własny sekretny przepis, na podstawie którego powstaje miękkie i elastyczne ciasto. Farsz można przygotować właściwie ze wszystkiego. Dzisiaj propozycja klasyczna – pierogi ruskie- zdecydowanie moje ulubione.


Do niedawna ruskie pierogi przynosiła nam zaprzyjaźniona Pani Ania. Robiła ich przemysłowa ilość i obdarowywała swoją rodzinę, sąsiadów i nas. Czasem do farszu dodawała posiekaną miętę. Były smaczne ale najbardziej lubiliśmy te tradycyjne, bez niezwykłych dodatków.


Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
4 łyżki oleju
250-300 ml wrzącej wody
szczypta soli
farsz:
600g ziemniaków
200g białego sera
1 cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz

więcej»

Lubię dania wegetariańskie. Kiedy gotuję dla siebie najczęściej robię dania bez mięsa. Chyba jednak nie zrezygnowałabym zupełnie z dań mięsnych , bo czasami mam również ogromną ochotę na coś konkretnego na talerzu. Podoba mi się łączenie pozornie nie pasujących do siebie składników i tworzenie czegoś nowego zaskakująco pysznego. Dlatego, kiedy na stronie www.wegepedia.pl znalazłam przepis na kotlety z fasoli postanowiłam go wypróbować. Moja córka pomagała mi w przygotowaniach mrucząc pod nosem, że znowu wymyśliłam jakiś wynalazek na obiad.


Kotlety z fasoli okazały się jednak tak pyszne, że z całą pewnością trafią do naszego stałego menu. Podałam je z ulubioną przez nas pomidorowo paprykową salsą, która doskonale podkreśla smak tego typu dań.


Składniki:
kotlety
2 puszki czerwonej fasoli
1 nieduża czerwona cebula
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz
4 garście płatków kukurydzianych
3 łyżki ziaren sezamu

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony