Azjatycka zupa krem z kaszą bulgur i kurczakiem
Znowu meteorolodzy straszą zimą i zapowiadają, że marzec będzie zimniejszy niż zwykle. Chyba tradycją stanie się teraz ciepłe Boże narodzenie i zimowa Wielkanoc. Nie wiem jeszcze czy mi się to podoba, ale nic na to poradzić nie mogę.
Dziś proponuję zupę na rozgrzewkę. Ochrzciliśmy ją zupą azjatycką. Jest kremowa, lekko ostra, trochę orientalna bo zrobiona z dodatkiem mleczka kokosowego i imbiru. Dodatek kaszy i kurczaka sprawia, że jest doskonała na jednogarnkowy obiad.
Składniki (4 porcje)
0,5kg udek z kurczaka
1 pietruszka
2 marchewki
300g kukurydzy z puszki
400ml mleczka kokosowego
1 łyżka masła
pół łyżeczki proszku curry
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2cm imbiru
pół papryczki chili
100g kaszy bulgur
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki sezamu
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz