Poduszeczki z ciasta francuskiego z ciecierzycą
Dziś rodzina miała ochotę na pierogi. Farsz miał być bez mięsa. Wybór więc padł na ciecierzycę. Jest ona skarbnicą białka, obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Ma niski indeks glikemiczny a zawarty w niej błonnik stabilizuje poziom cukru we krwi. Warto pamiętać o jej zaletach i włączyć do codziennej diety.
Poduszeczki podajcie z waszym ulubionym sosem i warzywami. Mimo tego, że najlepsze są na ciepło, to smakowały nam na zimno i sprawdziliśmy, ze nadają się również do odgrzania.
Składniki (12 szt.)
1 opakowanie ciasta francuskiego
200g ugotowanej ciecierzycy
pół papryki
2 ząbki czosnku
pół cebuli
4 suszone pomidory
3 łyżki oliwy z pomidorów
6-8 czarnych oliwek
łyżka masła
2 łyżki mleka