Makaron razowy z grillowaną cukinią i kozim serem
Dzisiaj propozycja dla zabieganych, którzy lubią zjeść coś bardziej wyrafinowanego niż kilka kabanosów w locie złapanych z lodówki (co i mnie się czasem zdarza), a nie mają czasu na długie zakupy i tym bardziej na długie gotowanie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się dania nazywane potocznie „przeglądem lodówki". Może to być również świetna okazja do wykorzystania niezbyt przemyślanych zakupów kulinarnych. Wiele razy przecież naszym sklepowym doradcą nie jest kartka z potrzebnymi produktami ale głód i atrakcyjne promocje. Potem półki w lodówce zamieszkują przedziwne sosy, przekąski, egzotyczne produkty, na które nie mamy pomysłu.
Bazą dania może być kasza, ryż lub makaron. Dziś wybrałam razowe penne. Grillowana cukinia, kozi ser, pomidorki koktajlowe i czarne oliwki sprawiły, że danie na talerzu zachęca do złapania za widelec. Doceniły je nawet moje dzieci.
Składniki (4 porcje):
200g razowego penne
2 nieduże cukinie (około 500g)
100g sera koziego sałatkowego z ziołami
16 pomidorków koktajlowych
12 oliwek
4 gałązki rozmarynu
3 łyżki oleju
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oliw z dodatkiem chili
pół ząbka czosnku
sól i pieprz