Tarta z chorizo i porem
Tarta to takie uniwersalne danie, które pasuje niezależnie od okoliczności. Można podać ją na elegancką kolację, spotkanie ze znajomymi i szybki obiad. Nieograniczone pole do popisu daje również wybór dodatków. Dodajcie krewetki lub rybę by stworzyć wersję bardziej wykwintną albo potraktujcie tartę jako sposób wykorzystania mięsnych resztek obiadowych. Owoce i bita śmietana pozwolą przygotować ciekawą kolację lub mocniejszy deser.
Do mojej dzisiejszej tarty dodałam ulubione dodatki: pora, ciecierzycę i moje ukochane chorizo. Tak jak się spodziewałam była pyszna i trudno było odmówić sobie dokładki. Zresztą spróbujcie i oceńcie sami.
Składniki:
1 paczka schłodzonego ciasta francuskiego
250g chorizo
400g ciecierzycy z puszki
1 nieduży por
pół papryczki chili
łyżka masła
2 jajka
200ml 18% śmietanki
100g startego żółtego sera
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz