Pierogi ze szpinakiem
Uwielbiam pierogi. Choć danie to nie należy do najbardziej dietetycznych to przecież jest pyszne. Chyba nie ma dzieci, które nie lubią pierogów z jagodami z dużą ilością słodkiej śmietany.
Pierogi można zrobić z ciasta francuskiego lub drożdżowego i upiec w piekarniku, lub ulepić z klasycznego ciasta i ugotować. Farsz do pierogów może być niespodzianką dla domowników. Tym razem zrobiłam go ze szpinaku. Oprócz czosnku i orzechów włoskich proponuję dodać do niego ser. Może to być feta, gorgonzola lub starty na tarce twardy ser typu ementaler.
Te pierogi podaję usmażone na złoto z sosem serowym lub czosnkowym.
Jeśli macie ochotę na pierogi z ciasta francuskiego przepis na wykonanie znajdziecie tu.
Poniżej przepis na pierogi z tradycyjnego ciasta.
Składniki
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej + mąkę do posypania stolnicy
½ łyżeczki soli
60ml oleju
200ml gorącej wody