Ostatnie komentarze
24Sie2015

Nie przepadam za grzybami. W zasadzie gotuję z nich tradycyjną wigilijną zupę grzybową. Czasem używam też pieczarek, choć niektórzy uważają, że pieczarki to nie grzyby. Wyjątek robię też dla boczniaków i kurek. Te ostatnie kuszą mnie w lato pięknym kolorem i zapachem lasu.

 

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zupę kurkową.

 

Składniki:

250g kurek

1 marchewka

1 pietruszka

3 ziemniaki

kawałek pora

1/4  selera

cebula

100g masła

1 warzywna bulionetka

więcej»
31Lip2015
więcej»

Ciasto francuskie jest zwykle wykorzystuję do zrobienia słuchaweczek. Tak moje dzieci nazwały palmiery z białą czekoladą. Dzisiaj przepis na pierożki z ciasta francuskiego. Nadzienie stanowi kasza gryczana z papryką cebulą i bałkańskim, słonym białym serem. Najlepiej smakują z jogurtowo czosnkowym sosem.

więcej»

Piwo znane jest w Polsce od wielu wieków. Początkowo był to istotnie słabszy napój  niż dzisiaj i pewnie inaczej smakował. Było ono napojem powszechnym i o dziwo mniej szkodliwym niż woda. Piwo jednak jest nie tylko orzeźwiającym trunkiem. Może być ono składnikiem wielu potraw. Dziś proponuję ciasto naleśnikowe z dodatkiem piwa, które posłuży jako panierka do ryby.

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony