Buraki ćwikłowe znane był już w starożytności. O warzywie tym po raz pierwszy wspomina dokument z Babilonii z 722 r. p.n.e. Trzysta lat później uprawiano go już w Grecji. W Polsce pierwsze wzmianki na temat buraka pochodzą z XIV w., ale na szerszą skalę rozpoczęto jego uprawę dopiero pod koniec XVI w. Obecnie nasz kraj jest czołowym producentem tych warzyw w Europie.
Buraki są prawdziwą skarbnicą składników mineralnych (m. in. magnezu, fosforu, żelaza, manganu, miedzi, potasu i cynku), witamin (kwasu foliowego, witaminy C, B2 i B6), błonnika pokarmowego, fitosteroli roślinnych i przeciwutleniaczy. Dzięki temu obniżają ciśnienie krwi, działają antynowotworowo, działają krwiotwórczo i wzmacniają odporność organizmu, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.
Przede wszystkim mają jednak wspaniały smak i piękny intensywny kolor. Dzisiaj chciałabym zaproponować zupę krem z pieczonych buraków. Jest niezwykle prosta, wręcz ascetyczna w ilości składników. Podawana z kleksem śmietany oraz posiekanym zielonym szczypiorkiem to prawdziwa uczta dla zmysłów.