Ostatnie komentarze

Co można zrobić z nadmiarem ziemniaków, które zostały po obiedzie? Można z nich zrobić klasyczne kopytka. Ja zaproponuję dziś kotleciki z ziemniaków z dodatkiem szynki parmeńskiej. Są doskonałe jako danie obiadowe z sałatką. Myślę, że byłyby świetne z sosem grzybowym. Bardzo dobre są następnego dnia na zimno z odrobiną chrzanu.

więcej»

Są takie dni, kiedy masz ochotę zjeść coś całkowicie domowego, zwyczajnego, a może czegoś, co przypomina rodzinny dom. Czasem okazuje się, że musisz szybko ugotować coś sensownego, bo dzieci mimo, że jedzą w przedszkolach, szkołach, przychodzą do domu i pytają, co dziś na obiad. A w lodówce mieszka echo. Dziś propozycja na takie właśnie sytuacje.

więcej»

 

Co można dodać do ryby, mięsa do obiadowego dania? Kaszę, ryż, kluski, ziemniaki… wszystko już mi się znudziło. Szukałam inspiracji w domowej spiżarni i mój wzrok padł na puszkę z ciecierzycą. Zwykle robię z niej pastę z suszonymi pomidorami do chleba. Potrzeba matką wynalazków i dzięki niej powstała zaskakująco smaczna i szybka potrawka, którą podałam w towarzystwie smażonej ryby oraz zielonej sałatki z sosem winegret.

więcej»

 

Wśród wielu programów kulinarnych, które pojawiają się w telewizji mam swoje dwa ulubione. Cenię kulinarne podróże Roberta Makłowicza, za egzotykę oraz gawędziarski styl. Bardzo lubię również program Karola Okrasy za odwiedzanie zapomnianych zakątków naszego kraju oraz odświeżanie tradycyjnych przepisów.
Proponowane przeze mnie danie pochodzi z jednego z mazurskich odcinków programu Karola Okrasy. Łączy w sobie tradycyjny smak ryby i zaskakujące dodatki pozornie do siebie nie pasujące. Jest kwaśna kapusta, słodki miód, ostra papryczka i czosnek. Grochu co prawda nie ma, ale i tak efekt końcowy jest niezwykły i wyjątkowo pyszny.
 

więcej»

 

Jedni ją uwielbiają inni nie biorą do ust. Moja najbliższa rodzina należy do tej pierwszej grupy, ale nie podałabym jej na obiad podczas zjazdu rodzinnego.
Wiem, że ile gospodyń tyle przepisów na wątróbkę. Ja jadłam saute – tylko usmażoną i lekko posoloną, doprawioną ziołami, z cebulką. Najbardziej lubię z cebulą, majerankiem i jabłkami.
 

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony