Ostatnie komentarze
09PaÅ2015

Dynia to magiczne warzywo. Czarodziejskie, bo powstają z niej fantastyczne halloweenowe dekoracje ale ma również wszechstronne kuchenne zastosowanie. Można ją upiec, ugotować, usmażyć. Powstają z niej ciasta, placki, zupy i gulasze. Różnorodność potraw zależy tylko od wyobraźni.

 

I choć to jeszcze nie Halloween dziś u nas na stole zupa dyniowa. Prostszej potrawy z dyni zrobić już chyba nie można. Wykorzystajcie ją zatem do pierwszych zmagań tym warzywem w waszej kuchni. Piękny kolor zupy potraktujcie jak obietnicę kremowego i bardzo jesiennego smaku. Jest lekko słodka, ale możecie zrobić jej ostrzejszą wersję dodając papryczkę chili.

 

Składniki:

2 kg dyni

100ml mleczka kokosowego

1 cebula

2 zÄ…bki czosnku

wiÄ™cej»

Od jakiegoś czasu na moim stole gości kasza jaglana. Polubiliśmy ją wszyscy, każdy na swój sposób. Smaczna, lekka i sycąca jest produktem szczególnie polecanym na śniadanie. . Może być również dodatkiem obiadowym i zaskakującym składnikiem deserów.

 

Dziś propozycja wykorzystania kaszy do przygotowania puszystych i delikatnych kotlecików z dodatkiem cieciorki. Ich smak można zaostrzyć dodając pokrojoną papryczkę chili. Mnie i moim dzieciom bardziej do gustu przypadła wersja light.

 

Składniki:

120g kaszy jaglanej

300ml wody

szczypta soli

pół łyżeczki masła

wiÄ™cej»

Mój mąż, jeśli może, raczej unika mięsnych dań. W jego menu królują kasze, warzywa, owoce, jajka oraz ryby. W weekendy, żeby nie gotować dwóch obiadów staram się czasami zrobić coś, co możemy zjeść wszyscy.

 

Wrzesień to czas, kiedy na straganach pysznią się kolorami pomidory, papryki, cukinie i inne dary ogrodów. Mój wybór padł więc tym razem na paprykę. Proponuję faszerowaną paprykę z nadzieniem z zielonej soczewicy. Danie łatwe w przygotowaniu, niezbyt czasochłonne i nie wymagające wyrafinowanych składników.

 

Składniki:

350g zielonej soczewicy

4 papryki

1 cebula

wiÄ™cej»

- Mamo, jaki ja miałem dziś piękny sen... - mój młodszy mężczyzna wymruczał w pewien słoneczny letni poranek – Śniło mi się, że zrobiłaś naleśniki, takie jak lubię z serkiem i czekoladą...

 

Trzeba uważać, o czym się marzy, bo marzenia czasem się spełniają, dlatego na obiad zrobiłam naleśniki. Naleśników na słodko nie lubię. Dla siebie zwykle robię z innym farszem. Moje dzieci najbardziej lubią ze słodkim serem i polewą czekoladową. Latem, przemycam w nich sezonowe owoce: borówki, truskawki lub pokrojone brzoskwinie. Takie naleśniki to klasyka, więc dziś przepis dla tych, którzy swoją przygodę z kuchnia dopiero zaczynają.

 

Składniki:

Ciasto na 12 naleśników (patelnia 20cm):

300ml mleka

300ml gazowanej wody

100ml oleju

1 jajko

8 czubatych łyżek mąki

szczypta soli

wiÄ™cej»

Przepis na tę zupę znalazłam w jakiejś starej książce kucharskiej. Zainteresowała mnie ze względu na wyjątkowo krótki czas gotowania. Rzeczywiście wydaje się, że przygotowanie składników zabiera więcej czasu niż samo gotowanie. Zupa jest idealna na tak zwany trudny dzień, kiedy mimo szczerych wysiłków na wszystko brakuje czasu.

 

Składniki:

120g cukinii

100g marchewki

50g pietruszki

½ cebuli

1 zÄ…bek czosnku

100g masła

1 bulionetka warzywna

1 ½ szklanki wody

½ szklanki mleka

sól, pieprz

2 łyżki posiekanego koperku

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony