Ajwarowy gulasz wieprzowy
Lubię ryby, kasze, warzywa w różnych wydaniach. Jedynym bezmięsnym dodatkiem za którym nie przepadam to tofu. Ale może kiedyś je odczaruję w jakiejś interesującej potrawie? Nie potrafiłabym jednak zupełnie wyrzec się mięsa. Czasami po prostu chodzi za mną i kusi. Dziś zapachniał mi zniewalająco gulasz z dużą ilością warzyw.
Przepis na niego pochodzi z programu pt.: „Polska wieprzowina na trzy sposoby" Karola Okrasy. Wśród składników tej potrawy pojawia się pasta ajwar. To lekko pikantna pasta warzywna pochodząca z kuchni serbskiej, przyrządzana z papryki i bakłażanów z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw (sól, pieprz, chili). Jeśli jej nie lubisz dodaj do mięsa pomidory z puszki przesmażone na maśle oraz słodką paprykę w proszku. Będzie równie smacznie, choć nieco mniej paprykowo.
Składniki:
600g łopatki wieprzowej
100g wędzonego boczku
czerwona papryka
2 kiszone ogórki
cebula
4 ząbki czosnku
150g pasty ajwar