Ostatnie komentarze

Jak za oknem jest, każdy widzi. Mam wrażenie, że tegoroczna jesień zapomniała, że powinna być polska i złota i z wczesnej wrześniowej jesieni zmieniła się natychmiast listopadową pluchę. Nie znam miejsca, gdzie można złożyć reklamację dotyczącą pogody. Trzeba więc ratować się domowymi sposobami. Dwa, które przychodzą mi do głowy i są najbardziej popularne, na dłuższą metę odpadają. Pić nie można za dużo, no chyba, że herbatę z sokiem imbirowym, bo już na większą ilość grzanego wina nasza wątroba odpowie stanowczo „nie!". Czekolada poprawia wprawdzie humor ale raczej nie rozgrzewa i niestety odkłada się tam, gdzie nie powinna.


Proponuję więc dzisiaj jesienną rozgrzewającą zupę idealną po wietrznym jesiennym spacerze. Jeśli lubicie mocniejsze smaki doprawcie zupę większą ilością ostrej papryki.


Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek bulwy selera
1 cebula
2 zÄ…bki czosnku
300g wędzonego boczku
1 puszka białej fasoli
1 papryka
pół średniej wielkości cukinii

wiÄ™cej»

Dziś o tym jak zrobić coś ciekawego na kolację mając prawie pustą lodówkę. Zwykle robię duże zakupy raz w tygodniu. Potem dokupuję pieczywo i świeże warzywa i owoce ale często zdarza się, że dzień przed zakupami w lodówce mieszka kawalerski przyjaciel mojego męża czyli echo. Nie nadaje się on do jedzenia, ale jego obecność wyzwala głód w oczach moich dzieci i nerwowość we mnie kiedy słyszę codzienne pytanie: „Mamo, co dzisiaj na kolację?"


Szybki przegląd lodówki i na blacie pojawiły się jajka, cukinia, cebula, żółty, ser w dwóch wersjach i ... i już. Dużo i mało... Z tych jakże wyrafinowanych składników i jeszcze kilku przypraw powstały pyszne pieczone klopsiki. Możecie zrobić do nich dowolny sos i potraktować je jako wegetariańską propozycję obiadu. U nas doskonale smakowały z chrzanem, ketchupem i sałatką pomidorowo - bazyliową.


Składniki:
2 cukinie
płaska łyżeczka soli
90g bułki tartej
2 jajka
50g oscypka
50g żółtego sera
garść posiekanego koperku

wiÄ™cej»

Biała kiełbasa do tej pory kojarzyła mi się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Przyrządzam wtedy długo pieczoną białą kiełbasę z chrzanem i serwuję z sałatką z selera. Dodaję ją również do białego barszczu. W obu wersjach wykorzystuję białą kiełbasę surową.


Niedawno w sklepie na półce z wędlinami wpadła mi w oko biała kiełbasa już gotowa. Tego samego dnia znalazła się w mojej lodówce a ja zastanawiałam się co z niej zrobić. Nie ma to jak najpierw oczami kupować a potem dopiero szukać pomysłu na danieMrugnięcie. Tym razem się udało. Zrobiłam błyskawiczne szaszłyki z białej kiełbasy z boczkiem, suszonymi śliwkami i cebulą. Dodatek rozmarynu idealnie dopełnił smaku.


Danie jest idealne jako ciepła kolacja ale można ją również wykorzystać letnim spotkaniu grillowym. Nie zapomnijcie podać do niego chrzanu lub musztardy i przygotować lekkiej sałatki.


Składniki (6 szaszłyków)
3 białe kiełbaski
1 cebula
9 plastrów boczku
18 suszonych śliwek

wiÄ™cej»
17PaÅ2016

Naleśniki zawsze były ukochanym daniem mojego syna. Z serem, owocami polane jogurtem i odrobiną sosu czekoladowego znikają z talerza w takiej ilości, że zastanawiam się gdzie on je mieści. Podobno na naleśniki ma osobne miejsce w brzuchu. Ostatnio do łask wróciły również naleśniki z dżemem. Dla mojego syna danie to istnieje wyłącznie w słodkiej wersji. Dla siebie zrobiłabym na przykład farsz ze szpinaku a orzechami i serem feta.


Szukając inspiracji na naleśniki podane na słodko ale nieco inaczej trafiłam na stronę www.szczesliva.pl i tam dokonałam odkrycia. Wypróbowałam bowiem naleśniki bez mąki ale za to z kaszą manną błyskawiczną. Naleśniki wyszły smakowite, puszyste i zostały okrzyknięte rodzinnym hitem.


Ponieważ w mojej ocenie ciasto robi się dużo łatwiej, bez użycia miksera ma gładką konsystencję bez grudek z pewnością te naleśniki na stałe zagoszczą w mojej kuchni.


Składniki (10 naleśników):
340g kaszy manny błyskawicznej
600ml mleka
2 jajka

wiÄ™cej»

Dziś hiszpańska propozycja, która doskonale sprawdzi się jako ciepła kolacja lub szybki obiad. Może będzie miłym wspomnieniem dla tych, którzy hiszpańskim słońcem spędzali wakacje, lub zachętą dla tych, którzy jeszcze tam nie byli i nie próbowali specjałów tamtejszej kuchni.


Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa robiona z wieprzowiny. Ma mocny zapach i paprykowy smak, który trudno pomylić z czymś innym. Charakterystyczną cechą chorizo jest jej główna przyprawa: słodka wędzona czerwona papryka.
Korzystając z przepisu Karola Okrasy zrobiłam rodzaj gulaszu lub potrawki z chorizo, ciecierzycą i pomidorami w rolach głównych. Zgodnie z wytycznymi mistrza zjedliśmy ją na podpieczonych tortillach, ale potrawa ta doskonale będzie smakowała również z kaszą lub makaronem.


Składniki:
200g chorizo
puszka ciecierzycy
puszka pomidorów pelati
1 cebula
2 zÄ…bki czosnku
200ml wytrawnego czerwonego wina
4 łyżki siekanej natki z pietruszki
6 niedużych placków tortilli
sól, pieprz, cukier

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony