Ostatnie komentarze
01Mar2017

Kiedy obejrzałam odcinek „Wspomnienie lata" Karola Okrasy i usłyszałam o słodkiej owocowej zupie podanej z ziemniakami z okrasą, aż oczy zaświeciły mi się z radości. Letnie, lekkie owocowe zupy: wiśniowa, jagodowa, jabłkowa, śliwkowa moja mama serwowała wyłącznie z makaronem. Nigdy nie spotkałam się więc z taką wersją zupy i już oczami wyobraźni widziałam sobotni obiad.


Myślałam, że moja rodzina pomysł obiadu przywita z entuzjazmem i ... trochę się pomyliłam. Nawet mój mąż, który zwykle przyklaskuje moim kulinarnym eksperymentom, tym razem popatrzył zdziwiony i powiedział, że to nie jego smaki.
Korzystając zatem z okazji, że obiad gotowałam tylko dla siebie postanowiłam wypróbować ten przepis. Powiem Wam, że połączenie słodkiej a jednocześnie zdecydowanej w smaku zupy jagodowej z ugotowanymi ziemniakami jest naprawdę interesujący. Przyznam jednak, że kiedy przygotowałam ugotowane ziemniaczki z przysmażoną cebulką ze skwarkami ledwo ocaliłam trochę, żeby spróbować je z zupąMrugnięcie.


Były fantastyczne. Smakowały mi tym bardziej, że ostatnio bardziej mi po drodze z kaszą i ryżem. Zupę jagodową zmiksowałam i zagęściłam odrobiną mąki. Nie dodawałam natomiast śmietany. Wolę „czyste" zupy owocowe.


Składniki:
zupa:
300g jagód
cukier
2 łyżki soku z cytryny
łyżka mąki

więcej»
20Lut2017

Zainspirowana zdrowym żywieniem i wykorzystaniem kaszy na 1001 możliwych i niemożliwych sposobów przygotowałam swoje własne obiadowo-kolacyjne danie. Doskonałe na lunch, bezpieczne do zabrania do pracy. Można je zamknąć w pudełku i zjeść, kiedy najdzie nas ochota na coś smacznego. Danie łatwo się podgrzewa i nie pachnie zbyt mocno, co nie jest bez znaczenia, kiedy korzystamy z wspólnej przestrzeni w biurze. Przygotujcie własną wersję dania: tyle ile kasz i warzyw tyle możliwości. Jeśli bez mięsa smakuje Wam tylko deser, dodajcie usmażoną pierś z kurczaka, boczek lub kiełbasę.


Dziś kolorowa propozycja dania. Przygotowałam trzy wersje: kaszę czerwoną z burakami, kaszę żółtą, do której dodałam dynię oraz zieloną z cukinią i groszkiem. Jeśli wolicie dania kolorowe a nie monochromatyczne wymieszajcie warzywa. Ogromnie ważne jest, aby nie rozgotować warzyw. Jeśli nie będą chrupiące potrawa straci charakter i nie będzie ładnie wyglądać. A jemy przecież również oczami.


Kasza czerwona
Składniki:
2 torebki kaszy gryczanej
2 upieczone buraki
czerwona papryka
pół czerwonej cebuli
pół papryczki chili
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
łyżka miodu
sól pieprz
sezam

więcej»

W jednej z książek o hygge - duńskim spojrzeniu na szczęście przeczytałam, że im mniej składników w daniu tym mniej kompromisów w kwestii jakości. Dla wielu niezwykle prostych potraw jest to klucz do osiągnięcia sukcesu. Czy zwykły chleb nie smakuje najlepiej chrupiący ze świeżym wiejskim masłem, a pomidory najlepsze są podane jedynie ze świeżo zerwaną bazylią i polane pachnącą słońcem oliwą. Takich przykładów prostych dań składających się z niewielu doskonałej jakości składników można mnożyć wiele.


Dziś chciałabym Wam zaproponować bardzo proste danie obiadowe, które również doskonale sprawdzi się jako lekka kolacja. Jej podstawowymi składnikami są kasza gryczana, suszone pomidory, feta i świeża bazylia. Już tak skomponowane danie jest doskonałe. Możecie je wzbogacić według własnego uznania i smaku. Mnie do tego dania pasowały oliwki, uprażone pestki słonecznika i odrobina oleju sezamowego.


Składniki (2 porcje)
100g kaszy gryczanej
6-8 pomidorów suszonych
150g sera feta
garść świeżej bazylii
10 oliwek
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki oleju sezamowego

więcej»

Niedawno z okazji Dnia Dziadka odwiedziliśmy restaurację, w której jadłam fantastyczną zupę krem z pomidorów i papryki. Była esencjonalna, rozgrzewająca i pyszna.


Postanowiłam zrobić własną wersję tego dania. Jeśli macie nieco więcej czasu upieczcie mocno papryki i świeże pomidory w piekarniku i obierzcie ze skórki. W wersji mniej czasochłonnej przesmażcie najpierw warzywa na patelni i uduście do miękkości. Będzie inna ale równie smaczna. Zupę możecie podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja dziś wybrałam pokruszony ser feta i pestki dyni. Myślę, że może być równie pyszna z kozim serem, natką pietruszki lub czosnkowymi grzankami.


Składniki (4 porcje):
2 czerwone papryki
2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
nieduża papryczka chili
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
ser feta
pestki dyni

więcej»

Placki ziemniaczane to klasyka na polskim talerzu. Na szczęście nawet podczas najtrudniejszych czasów ziemniaki, cebula i olej zawsze były w kuchni. Znam domy, w których podaje się je ze śmietaną, konfiturami, w wersji bardziej konkretnej z gulaszem mięsnym lub warzywnym. W moim domu najchętniej zjadaliśmy je po prostu z cukrem.


Moje dzisiejsze placki miały być w wersji wytrawnej. Udało mi się to tylko częściowo, bo mój syn oznajmił, że wchodzą w grę tylko na słodko. Z cukru tym razem zrezygnowała moja córka, która pochłonęła furę placków z ... niczym.


Dorosłym zaproponowałam nieco inne dodatki: gęstą kwaśną śmietanę, wędzonego na zimno pstrąga łososiowego oraz koperek. Były pyszne. Zróbcie i spróbujcie sami. Polecam!


Składniki:
1kg ziemniaków
pół cebuli
5 łyżek mąki
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
na wierzch: kwaśna śmietana 18%, wędzony pstrąg, gałązki koperku

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony