Ostatnie komentarze

Na majowy weekend w Polsce zapowiadali upały i burze. W Szklarskiej Porębie pogoda chyba o tym nie słyszała bo ani upału ani burz nie zauważyłam. Była pogoda idealna do wycieczek górskich: Czasem jednak nawet po ciepłym dniu przychodzi chłodny wieczór i człowiek miałby ochotę zjeść coś ciepłego rozgrzewającego i jeszcze dodatkowo takie przy którym nie trzeba szczególnie długo stać w kuchni.


Nie słyszałam o daniach, które robią się całkiem same ale dziś mogę Wam zaproponować zupę przy której jest niewiele do zrobienia, a efekt na talerzu jest zachwycający. Polecam pyszną aksamitną zdecydowaną w smaku zupę marchewkową z imbirową nutą, płatkami migdałów i kiełkami rzodkiewki.


Składniki (4 porcje)
4 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 litr bulionu
spory kawałek świeżego imbiru
szczypta kurkumy
szczypta kminu rzymskiego
sól, pieprz
płatki migdałów, kiełki rzodkiewki

więcej»

Ponieważ nie lubię wyrzucać jedzenia staram się najpierw zaplanować posiłki a dopiero później robić zakupy. Unikam kupowania nieznanych zupełnie mi produktów i potem zastanawiania się, do czego i jak je użyć. Raczej nie korzystam również z przepisów w których muszę kupić kilka nietypowych składników, z których wykorzystam po szczypcie. Potem po pierwsze zapominam, że je mam a po drugie zanim je wykorzystam ponownie zazwyczaj kończą swój termin przydatności do spożycia.


Czasami jednak zostają końcówki produktów i wtedy trzeba wymyślić danie, dzięki któremu nie będzie bolało serce przy wynoszeniu worka ze śmieciami do kontenera. Tak było tym razem. W lodówce zamieszkała reszta pęczka botwinki. Była zbyt mała, żeby zrobić na przykład zupę lub lubiany, przez mojego męża chłodnik, ale zupełnie wystarczająca, żeby urozmaicić kaszę gryczaną. Tak powstał bardzo interesujący lekki obiad, który zaskakuje prostotą i doborem składników.


Składniki:
100g kaszy gryczanej niepalonej
pół pęczka botwinki
pół pęczka zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
parmezan
płatki migdałów
sól, pieprz

więcej»

Zupa pomidorowa zwana również popularną pomidorówką, to chyba jedna z najbardziej lubianych zup w Polsce. Podobno pierwszy zapisany przepis na zupę pomidorową pochodzi z 1872 roku i został spisany przez Marię Parloę w Stanach Zjednoczonych. Od 1897 roku popularnością cieszyła się również słynna zupa Campbella. Co kraj to przepis na tę zupę. W Polsce jest podawana z ryżem lub makaronem. We Włoszech smakuje bazylią, oliwą z oliwek i jest bardziej gęsta od naszej. Hiszpanie podają pomidorową na zimno jako gazpacho lub na ostro z dodatkiem papryczki chili.


U mnie dzisiaj przepis na pomidorową w stylu indyjskim z rozmarynem, kminem rzymskim i czerwoną soczewicą. Podałam ją ze skwarkami z bekonu oraz chrupiącymi pistacjami. Była pyszna.


Składniki
300g czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół papryczki chili
3 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki kminu rzymskiego
sól, pieprz
1 litr bulionu warzywnego
100 g boczku wędzonego
pistacje
2 łyżki czarnuszki

więcej»

Od ostatniego weekendu mam nowy megaprzepis na szybki obiad bez mięsa. Placki z kukurydzy będą idealne w czasie wakacji: szybkie, proste smaczne i nie wymagają skomplikowanych składników. Ja uwielbiam takie dania, chyba tak samo mocno, jak moje dzieci uwielbiają je jeść. Dzieciaki oceniły, że lepsze są tylko placki z cukinii ale z nimi niewiele potraw staje w szranki. Są absolutnym hitem od wielu lat.


Dziś dodałam do placków z kukurydzy papryczkę chili i natkę z pietruszki. Świetnie smakowały z szczypiorkowym ostrym jogurtem. Można je również zrobić w wersji bez dodatków i podać na słodko z owocami lub syropem klonowym. Wybierzcie swoją wersję albo podzielcie się nowym pomysłem na te piękne słoneczne placuszki.


Składniki:
1 puszka kukurydzy
150 ml mleka
10 łyżek mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół papryczki chili
garść natki z pietruszki
sól pieprz
olej do smażenia

więcej»

Są takie zupy, które znają wszyscy. Zdecydowanie jedną z nich jest pomidorowa. Podawana jako krem lub jako zupa z makaronem lub ryżem jest w miarę bezpiecznym daniem, które zamawiają rodzice dla swoich pociech w różnych zakątkach świata. W moim domu serwujemy ją na zmianę z ryżem lub lanymi kluskami. Dla siebie robię czasem zupę krem i podaję z pokruszonym serem feta.


Nowa książka kucharska Lidla podsunęła mi pomysł na nowe dodatki do zupy pomidorowej. Są nimi ciecierzyca oraz ananas. Skorzystałam z tego pomysłu, ale zupę zrobiłam zupełnie po swojemu. Możecie skorzystać z oryginalnego przepisu lub z mojego i wybierzcie tą, która bardziej wam odpowiada.


Składniki:
1 puszka pomidorów
1 puszka ciecierzycy
pół ananasa
1 łodyga selera naciowego
pół cebuli
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
500ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
garść orzechów nerkowca

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony