Pierogi z soczewicą
Kiedy zdarza mi się pytać obcokrajowców o najlepsze polskie potrawy często wymieniają żurek i pierogi. Większość krajów ma swoje odmiany pierogów ale podobno tylko u nas można spotkać różnorodność farszów. Właściwie można znaleźć pierogi na każdą okazję. Pierogi dla siebie znajdą zarówno wegetarianie jaki i wielbiciele mięsa. Dzieci często gustują w pierogach na słodko. Legendarne są przecież pierogi z jagodami, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. Warto wspomnieć również o królewskich bożonarodzeniowych pierogach z kapustą i grzybami.
W moim domu najchętniej zjadamy pierogi z mięsem i ruskie. Okazjonalnie robię również pierogi z różnymi innymi farszami: z boczniakami, szpinakiem, kaszą gryczaną i serem. Tym razem mój wybór padł na soczewicę. Wybrałam zieloną soczewicę, która nie rozpada się tak łatwo jak czerwona zatem farsz z niej zrobiony jest bardziej zwarty i lepiej nadaje się do zawinięcia w ciasto.
Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
4 łyżki oleju
250-300 ml wrzącej wody
szczypta soli
farsz:
100g suchej zielonej soczewicy
2 ząbki czosnku
1 spora cebula
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
sól, pieprz