Bulion z ravioli – ulubiona zupa mojego synka
Odkąd mój synek jeździ na zimowe narciarskie ferie do Włoch ravioli jest częstym daniem w naszym menu. Pierogi też czasami robię, ale niestety ravioli pokonują je na samym starcie. Najbardziej ulubione są ravioli z mięsem. Ponieważ moje dziecko nie przepada za sosami, ravioli podaję z masłem i parmezanem.
Dziś mój syn poprosił, żeby makaron w rosole zastąpić ravioli. Trochę pracy i danie wjechało na stół. Dzięki niemu wykorzystałam mięsa ugotowane w rosole. Zwykle mam z nim problem. Ja bardzo lubię gotowane mięso, ale niestety tylko ja. Moje dzieci za nim nie przepadają, dlatego za każdym razem kombinuję jak je wykorzystać. Farsz do ravioli jest doskonałym sposobem.
Składniki:
rosół:
2 udka z kurczaka
1 małe udo z indyka
nieduży kawałek wołowego szpondru
1 cebula
pół niedużego selera
3 marchewki
2 pietruszki
3 ziarenka pieprzu
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
sól i pieprz