Ostatnie komentarze
21Maj2018
godz. - 09:47

Dyniowo ziemniaczane kopytka

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

W naszym domu fachowcem od kluseczek, naleśników, placków była moja babcia. Nikt nie robił takich placuszków z jabłkami, takich cienkich naleśników jak ona. Dziś zmodyfikowałam jeden z takich rodzinnych przepisów. Do ciasta na klasyczne kopytka ziemniaczane dodałam upieczoną dynię i połowę mąki pszennej zastąpiłam mąką kukurydzianą.


Delikatne kluseczki w pięknym kolorze podałam z szałwiowym masłem, pistacjami i parmezanem. Moje dzieci wolą kopytka na słodko z bułeczką masłem i cukrem. Mnie smakują również odsmażane z mięsnym gulaszem i świeżą sałatką. Wszystkie wersje są doskonałe.


Składniki:
400g upieczonej dyni piżmowej
200g ugotowanych ziemniaków
150g mąki kukurydzianej
150g mąki pszennej
1 jajko
sól
2 łyżki masła klarowanego
kilka listków szałwii
parmezan i pistacje


Upieczoną dynię i ugotowane ziemniaki rozgnieć na puree. Dodaj jajko, oba rodzaje mąki dopraw solą i zagnieć ciasto. Posyp niewielką ilością mąki, uformuj z niego wałek, lekko przygnieć ręką i odcinaj kluseczki. Wrzuć kluseczki do gotującej osolonej wody. Gotuj 4-5 minut. Na patelni roztop masło, dodaj listki szałwii i zostaw na parę chwil. Ugotowane kluski polej roztopionym szałwiowym masłem posyp parmezanem i pistacjami.


Smacznego!


Spróbuj także
Wiosna na talerzu: spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Jesienne penne z dynią
Poświąteczny powrót do normalności czyli razowy makaron ze szpinakiem i mozzarellą

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony