Ostatnie komentarze
21Gru2015
godz. - 09:18

Gołąbki z halibutem

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

To, że ryby trzeba jeść wie każdy. W Polsce na co dzień chyba najczęściej sięgamy po łososia, pstrąga, dorsza czy śledzie. Wakacyjnym stołem zawładnęły sandacz, flądra, jak również mniej popularna sola, turbot, karmazyn. W czasie nadmorskich wakacji najczęściej kupuję wędzonego halibuta. Bardzo odpowiada nam jego delikatna konsystencja no i oczywiście niepowtarzalny smak. Rzadziej halibut pojawia się u nas w wersji obiadowej. A to błąd.

 

Halibut, jak wszystkie ryby morskie, jest cennym źródłem jodu - składnikiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Jego niedobór może przyczynić się do kłopotów w nauce. Halibut zawiera również przeciwbakteryjną miedź, żelazo, cynk, wapń, fosfor. Podobno zwarty w rybie tłuszcz łagodzi problemy ze stawami w chorobach o podłożu reumatycznym.

 

W jednej z moich ulubionych podróży z Karolem Okrasą pojawił się przepis na roladki lub gołąbki z kapusty włoskiej z halibutem. Dziś postanowiłam go wypróbować.

 

Składniki:

400g filetów z halibuta

4 liście kapusty włoskiej

gałązki świeżego koperku

łyżeczka suszonego tymianku

2 ząbki czosnku

skórka otarta z limonki

2 łyżki oliwy z oliwek

sól pieprz

 

Rozgrzej piekarnik do 185stC.

Halibuta przypraw solą pieprzem, posyp tymiankiem, skórką z limonki, skrop oliwą z oliwek. Na każdy kawałek połóż pokrojony w plasterki czosnek oraz gałązki koperku. Wstaw do lodówki na 15 minut. Liście kapusty przygotuj tak, jak do gołąbków. Skrój twardy nerw liścia i krótko zblanszuj. Owiń rybę w liść kapusty. Zawiń ciasno w folię aluminiową i piecz około 25-30 minut w zależności od grubości ryby.

 

Smacznego.

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony