Pewnie właśnie ze względu na cenę spaghetti z krewetkami jest raczej daniem świątecznym a nie codziennym. Tym razem, żeby danie wyglądało bardziej wyjątkowo ugotowałam czarny makaron barwiony atramentem z kałamarnicy. Są doskonałym tłem dla krewetek, świeżej zielonej pietruszki i sosu z czosnkiem i papryczki chili.
Składniki (4 porcje)
500g krewetek obgotowanych z ogonkami
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
100g masła
150ml białego wytrawnego wina
pęczek natki pietruszki
400g makaronu spaghetti
50g parmezanu
cytryna
sól, pieprz
Jeśli macie krewetki mrożone trzeba je wyjąć i rozmrozić. Makaron ugotuj al-dente. Czosnek pokrój w plasterki, papryczkę chili w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek i papryczkę chili, smaż chwilę. Dolej wino, gotuj na niedużym ogniu 5 minut. Dodaj rozmrożone krewetki i duś jeszcze 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem, wyłącz gaz i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Do odcedzonego makaronu dodaj krewetki i sos. Wymieszaj. Jeśli lubisz skrop sokiem z cytryny, posyp danie parmezanem i udekoruj listkami pietruszki.
Smacznego!
Spróbuj także:
Krewetki na kolację we dwoje
W miseczkach z grapefruita
Walentynkowa sałatka