Nasza rodzina w ostatni weekend podzieliła się na dwie części. Panowie pojechali na męską wyprawę z duchami, ogniskiem i pieczeniem kiełbasek. Dziewczyny zostały w domu. Dawno nie spędziłam takiego spokojnego i fajnego czasu z moją córką. Zbyt dużo pracy, wymagająca szkoła, wieczny brak czasu, dopiero koniec roku szkolnego pozwolił na chwilę wytchnienia. Wspólnie piekłyśmy ciasteczka, robiłyśmy kolację. Był czas na planszowa grę, rozmowę i wspólne oglądanie filmu. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na dziewczyńską kolację.
Składniki:
mix sałat
6 truskawek
1 nektarynka
puszka tuńczyka w oleju
2 małe ogórki gruntowe
szczypiorek
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżka miodu
Przygotuj składniki: truskawki pokrój na grube plasterki, nektarynkę na niezbyt grube paski, ogórka na cieniutkie paseczki, szczypiorek posiekaj. Tuńczyka odsącz z nadmiaru oleju. Wymieszaj oliwę, wodę, sok z cytryny i miód. Na sałacie ułóż truskawki, nektarynki, paseczki ogórka, kawałki tuńczyka. Polej sosem. Całość posyp szczypiorkiem. Podawaj z grzankami z ciemnego chleba.
Smacznego!