Domowe markizy z kremem czekoladowo-orzechowym
Z pieczenia ciast i ciasteczek w domu chyba najbardziej lubię zapach. Lubię zapach owocowy, kiedy piekę ciasto ze śliwkami lub szarlotkę, karmelowy, kiedy w piekarniku są ciasteczka, ale chyba najbardziej czekoladowy kiedy piekę brownie. Taki upajający mocno czekoladowy zapach wypełnił mój dom, kiedy piekłam ostatnio czekoladowe ciasteczka. Rozkoszny zapach wyciągnął z pokoju nawet moją zaczytaną córkę.
Nieduże lekkie ciasteczka były składnikiem domowych markizów, które połączyłam orzechowo-czekoladowym kremem i obsypałam pistacjami. Części z ciasteczek nie udało mi się przełożyć kremem. Zostały zjedzone świeżutkie prosto po wyjęciu z piekarnika. Prawdę mówiąc zupełnie się nie dziwię. Były naprawdę pyszne.
Składniki:
ciasteczka
60g masła
1 puszka aquafaby
150g gorzkiej czekolady
100g cukru pudru
120g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50g kropelek czekoladowych
krem
100g białek czekolady
120g masła orzechowego
szczypta soli