Jedzenie na poprawę nastroju - curry z ciecierzycą
Curry z ciecierzycą, które ostatnio przygotowałam to doskonałe, sycące i aromatyczne danie. Ma jeszcze jedną zaletę: przygotowuje się je wyjątkowo szybko. W parę minut mamy na talerzu perfekcyjny i energetyczny i smakowity comfort food. Ciecierzyca zawiera całe mnóstwo cennych składników odżywczych, żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu czy witamin z grupy B. Ciecierzyca jest źródłem błonnika pokarmowego, aminokwasów, przypominających te, zawarte w białku zwierzęcym oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sięgać po nią powinni zatem Ci, którzy postanowili wykluczyć mięso ze swojej diety.
Jeśli macie wystarczająco dużo czasu lub zaplanujecie przygotowanie dania odpowiednio wcześniej możecie sami ugotować ciecierzycę. Jeśli tak jak ja przygotowujecie danie w ostatniej chwili użyjcie ciecierzycy w puszki. Wody oczywiście nie wylewajcie. Z aquafaby przygotujcie błyskawiczny czekoladowy mus, bezy lub brownie.
Składniki:
1 puszka ciecierzcy
1 puszka mleczka kokosowego
kawałek imbiru
papryczka chili
2 ząbki czosnku
kawałek pora
2 łyżki oliwy
1 podłużna czerwona papryka
łyżeczka kuminu
1 łyżka żółtej pasty curry
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 szczypty mielonej kolendry
sól, pieprz