Curry z ciecierzycą, które ostatnio przygotowałam to doskonałe, sycące i aromatyczne danie. Ma jeszcze jedną zaletę: przygotowuje się je wyjątkowo szybko. W parę minut mamy na talerzu perfekcyjny i energetyczny i smakowity comfort food. Ciecierzyca zawiera całe mnóstwo cennych składników odżywczych, żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu czy witamin z grupy B. Ciecierzyca jest źródłem błonnika pokarmowego, aminokwasów, przypominających te, zawarte w białku zwierzęcym oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sięgać po nią powinni zatem Ci, którzy postanowili wykluczyć mięso ze swojej diety.


Jeśli macie wystarczająco dużo czasu lub zaplanujecie przygotowanie dania odpowiednio wcześniej możecie sami ugotować ciecierzycę. Jeśli tak jak ja przygotowujecie danie w ostatniej chwili użyjcie ciecierzycy w puszki. Wody oczywiście nie wylewajcie. Z aquafaby przygotujcie błyskawiczny czekoladowy mus, bezy lub brownie.


Składniki:
1 puszka ciecierzcy
1 puszka mleczka kokosowego
kawałek imbiru
papryczka chili
2 ząbki czosnku
kawałek pora
2 łyżki oliwy
1 podłużna czerwona papryka
łyżeczka kuminu
1 łyżka żółtej pasty curry
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 szczypty mielonej kolendry
sól, pieprz

więcej»

Pewnie nie jesteśmy oryginalni, ale jajka są naszym ulubionym śniadaniowym weekendowym produktem. Bardzo lubimy jajecznicę, jajka sadzone na szynce zwane przez moje dzieci jajkami na skrzynce, jajka na miękko, szakszukę i inne. Ciągle szukamy nowych pomysłów, żeby urozmaicić weekendowe śniadania.


Kiedyś w programie Nigella Lawson widziałam jajka po turecku z greckim jogurtem i palonym masłem. Postanowiłam odtworzyć to danie. Nigella podgrzewała swój jogurt, ale ja właśnie ten kontrast w daniu lubię najbardziej. Wypróbujcie jajka po turecku. Podajcie je z chrupiącymi grzankami lub świeżą bagietką. Danie jest proste, smakuje wybornie a przecież o to chodzi w leniwych weekendowych śniadaniach.


Składniki (2 porcje)
8 łyżek jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 jajka
2 łyżki szczypiorku lub koperku
1 łyżka octu
sól, pieprz

więcej»

Wątróbka - jedni ją uwielbiają inni nie biorą do ust. Moja najbliższa rodzina należy do tej pierwszej grupy, ale nie podałabym jej na obiad podczas zjazdu rodzinnego. Do tej pory przygotowywałam ją tradycyjnie z majerankiem cebulą i jabłkami. Tym razem przygotowałam ją z lekką orientalną nutą, chociaż głównym składnikiem sosu było miodowe piwo. Moja rodzina oceniła, że danie według nowego przepisu jest znacznie lepsze. Chyba więc na dłużej zrezygnujemy z tradycyjnej wątróbki Uśmiech Swoją wątróbkę podajcie z ulubionymi dodatkami. U nas była to kasza bulgur. Polecam.


Składniki:
0,5 kg wątróbki indyczej
kawałek imbiru
papryczka chili
2 szalotka
300ml jasnego miodowego piwa
2 łyżki kokosowego mleka
1 łyżeczka masła
olej do smażenia
sól, pieprz

więcej»

Aż dziwne, że zrobiłam to śniadanie dopiero teraz. Jest doskonałe po ciężkiej świątecznej diecie obfitującej najpierw w kapustę i grzyby a potem w pieczone mięsa. Jedząc jaglankę z bananem i owocami zastanawiałam się czemu szukając prostego pysznego i zdrowego śniadania nie wpadłam sama na ten pomysł. Od dziś dzięki naszakasza.pl mam nowe danie na błyskawiczne śniadanie, które pokocha każdy wielbiciel kaszy jaglanej i bananów. Całą resztę może zachęci dodatek różnych owoców a pozostałych można przekupić odrobiną czekolady. Przecież nikt nie zauważy prawda? Został jeszcze ktoś? Jestem pewna, że nie Mrugnięcie Zatem smacznego śniadania.


Składniki (2 porcje)
100g kaszy jaglanej
200ml mleka migdałowego
pół łyżeczki masła
szczypta soli
2 banany
2-3 łyżki soku z cytryny
owoce
wiórki kokosowe, płatki migdałów, orzechy

więcej»

Czy mówiłam już, że uwielbiam brukselkę? Pewnie nie raz, ale mogę powiedzieć jeszcze raz. Bardzo lubię. Ostatnio przekonały się do niej moje dzieci. Brukselka z patelni na ostro z płatkami migdałów okazała się doskonałym dodatkiem do mięsnego obiadu.


Dziś kolejne danie z brukselką w roli głównej. Danie inspirowane potrawą Jamiego Oliviera. Tym razem podałam mocno zrumienioną gorącą brukselkę w towarzystwie zimnego jogurtu naturalnego owoców oraz pistacji. Zaskakujące połączenie ale naprawdę bardzo smaczne. Musicie spróbować.


Składniki (2 porcje)
0,5kg brukselki
2 ząbek czosnku
1 łyżki oliwy
4-5 łyżek jogurtu greckiego
200g czerwonej porzeczki
gałązka rozmarynu
kawałek papryczki chili
2 łyżki syropu klonowego
2-3 łyżki pistacji
pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony