Pieczoną białą kiełbasę podaję zazwyczaj podczas Wielkanocy. Ostatnio jednak w magazynach i programach telewizyjnych widziałam tyle dań z białą kiełbasą w roli głównej, że nabrałam ochoty na przygotowanie potrawy z biała kiełbasą. Zdecydowałam się upiec ją w piekarniku zgodnie z przepisem Jamie'go Olivera. Według oryginalnego przepisu biała kiełbasa pieczona jest z jabłkami, cebulą oraz plastrami pasternaku. Ponieważ nie przepadam za tym ostatnim dodałam do pieczenia kiełbasy pokrojoną w cieniutkie plasterki bulwę fenkułu.


Fenkuł nie jest popularnym warzywem chyba ze względu na dosyć intensywny anyżowy aromat i smak. Poddanie bulwy obróbce cieplnej redukuje ten efekt i zamiast mocnego smaku otrzymujemy delikatną anyżową nutę i słodycz chrupiącego warzywa. Jeśli nie lubicie anyżowego smaku upieczcie fenkuł, a może polubicie to bogate w kwas foliowy, witaminę A, wapń i potas warzywo.


Składniki (4 porcje)
8 białych kiełbasek
4 jabłka
2 czerwone cebule
1 nieduża bulwa fenkułu
1 łyżka płynnego miodu
3 gałązki rozmarynu
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz

więcej»

Gorąca czarna mocna herbata to dla mnie niezbędny początek dnia. Kawę piję tylko wtedy, kiedy bardzo mam ochotę albo dla towarzystwa. Wtedy jest to bardziej mleko z kawą a nie kawa z mlekiem, ale liczy się smak i oczywiście aromat. Potem w ciągu dnia piję raczej zieloną herbatę a wieczorem ziołowe napary. Od wielu lat nie słodzimy herbaty. Słodki wyjątek robię tylko dla jednego rodzaju dodatków czyli konfitur do herbaty. Herbata staje się wtedy rodzajem deseru. Herbata powinna być wtedy podana w ulubionej filiżance. Bardzo lubię dodać do czarnej herbaty morelową, pomarańczową lub żurawinową konfiturę, najchętniej taką przygotowaną w domu.


Dziś więc przepis na moją ulubioną domową żurawinowo-rozmarynową konfiturę. Dodaję do niej również sok i skórkę z pomarańczy. Jest aromatyczna, słodko-kwaśna i trzeba bardzo uważać, żeby nie zjeść całego słoiczka konfitury do jednej filiżanki herbaty Mrugnięcie.


Składniki:
500g świeżej żurawiny
5-6 łyżek syropu klonowego
sok i skórka z jednej pomarańczy
2-3 gałązki rozmarynu

więcej»

Jarmuż to zapomniane warzywo do zadań specjalnych. Zawiera najwięcej wapnia ze wszystkich warzyw, jednocześnie nie zawierając szczawianów. Jest więc cennym produktem w profilaktyce osteoporozy. Zawiera również znaczną ilość fosforu, żelaza. Jest również bogatym źródłem witaminy C.


Co roku jesienią przypominam sobie o jarmużu i przygotowuję z niego chipsy, dodaję do zup, makaronów i sałatek. W tym roku postawiłam na pesto. Trzeba użyć do niego jasnych młodych liści, bo te grubsze są twardsze i mają grubsze żyłki. Jarmużowe pesto ma piękny intensywny zielony kolor i naprawdę doskonały smak. Dziś dodałam je do pełnoziarnistego penne i podałam z pomidorkami cherry i serem feta.


Składniki (2 porcje)
100g penne
4 nieduże liście jarmużu
garść migdałów bez łupinek
3 łyżki parmezanu
100ml oliwy
150g sera feta
8-10 pomidorków cherry
3 łyżki płatków migdałowych

więcej»

 

Chociaż naprawdę trudno w to uwierzyć znowu przełożyliśmy kartkę kalendarza, w dacie zmieniły się cyferki. Przecież dopiero przed chwilą składaliśmy sobie życzenia przy wielkanocnym stole, planowaliśmy udane wakacje i rozpoczynaliśmy nowy rok szkolny. Czas pędzi nieubłaganie, nie pozwólmy zatem, żeby nieistotne przykre drobiazgi przesłaniały nam to co naprawdę ważne. Życzę Wam zdrowia, miłości, spełnienia nawet najskrytszych marzeń i żeby ludzie byli bardziej życzliwi i uśmiechnięci a my, żebyśmy mogli z większym spokojem i nadzieją patrzeć w przyszłość.


Przy tej okazji chciałabym podziękować Wam za kolejny rok razem w wirtualnym blogowym świecie. Mam nadzieję, że przed nami jeszcze wiele wpisów i komentarzy.

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony