Biała kiełbasa pieczona z jabłkami fenkułem i cebulą
Pieczoną białą kiełbasę podaję zazwyczaj podczas Wielkanocy. Ostatnio jednak w magazynach i programach telewizyjnych widziałam tyle dań z białą kiełbasą w roli głównej, że nabrałam ochoty na przygotowanie potrawy z biała kiełbasą. Zdecydowałam się upiec ją w piekarniku zgodnie z przepisem Jamie'go Olivera. Według oryginalnego przepisu biała kiełbasa pieczona jest z jabłkami, cebulą oraz plastrami pasternaku. Ponieważ nie przepadam za tym ostatnim dodałam do pieczenia kiełbasy pokrojoną w cieniutkie plasterki bulwę fenkułu.
Fenkuł nie jest popularnym warzywem chyba ze względu na dosyć intensywny anyżowy aromat i smak. Poddanie bulwy obróbce cieplnej redukuje ten efekt i zamiast mocnego smaku otrzymujemy delikatną anyżową nutę i słodycz chrupiącego warzywa. Jeśli nie lubicie anyżowego smaku upieczcie fenkuł, a może polubicie to bogate w kwas foliowy, witaminę A, wapń i potas warzywo.
Składniki (4 porcje)
8 białych kiełbasek
4 jabłka
2 czerwone cebule
1 nieduża bulwa fenkułu
1 łyżka płynnego miodu
3 gałązki rozmarynu
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz