Na świątecznym stole – śledzie w sosie musztardowym
Chyba o nikim w mojej rodzinie nie mogę powiedzieć, że ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Lubimy dobre desery, nie pogardzimy pysznym ciastem i lodami. Natomiast prawie wszyscy uwielbiamy śledzie Z tej zasady wyłamał się tylko mój syn. Lubimy wszystkie: w oleju, marynowane i smażone, z cebulką, śliwkami i sosie śmietanowym. Ostatnim hitem lekko pikantna śledziowa kanapka z chrupiącymi warzywami zamknięta w świeżutkiej bułeczce.
Dziś polecam śledzie w sosie musztardowym. Może kogoś z Was zainspirują i pojawią się na świątecznym stole. Przygotujcie go dzień wcześniej i przed podaniem koniecznie należy pozwolić mu odpocząć w lodówce. Chociaż wcześniej, na świeżo, smakuje również wspaniale.
Składniki:
400g płatów śledziowych
3 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki majonezu
2 łyżki 18% śmietany
3 łyżki syropu klonowego
pół cebuli
pół papryczki chili