Pikantne śledzie z marynowanymi pieczarkami
Ciekawe czy jest coś czego nie można dodać do śledzi? Może poza mięsem nie znalazłam nic takiego. Śledzie z cebulą, owocami, warzywami, ziołami, przyprawami – właściwie zawsze można składniki tak skomponować, żeby stworzyć nowe pyszne danie. W ubiegłym roku odkryciem były śledzie w pomarańczowo-żurawinowej zalewie. W tym roku będą to chyba pikantne śledzie z marynowanymi pieczarkami. Są dokładnie takie jak lubię, trochę słodkie trochę ostre, trochę kwaskowe – słowem pyszne! Smakowały nie tylko mnie. Następnym razem muszę zrobić znacznie większą ilość, bo tę porcję prawie w całości zjadła moja córka – największy rodzinnym fan śledzi.
Składniki:
4 filety śledziowe typu matijas
papryczka chili
1 mała czerwona cebula
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
10-12 marynowanych pieczarek
3-4 łyżki oliwy