Na świątecznym stole: trzy sałatki śledziowe
Bez śledzi wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Możemy je przygotować tradycyjnie z cebulą, na ciepło z suszonymi śliwkami albo w postaci sałatki. Wybierzcie swoją ulubioną wersję słodką, ostrą lub wytrawną.
Podajcie je niekonwencjonalnie w niedużych pucharkach lub w malutkich miseczkach z ciasta francuskiego. Danie będzie ozdobą wigilijnego stołu, sylwestrowej kolacji lub doskonałą propozycją na spotkanie ze znajomymi.
Dziś propozycja mojego zestawu sałatek. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Jedna jest bardziej ostra z ananasem, druga kwaskowa z ogórkiem kiszonym a trzecia słodka z żurawinami.
Składniki (dla dwóch osób):
6 miseczek z ciasta francuskiego
Sałatka 1
100g filetów śledziowych
5 plastrów ananasa z puszki
pół papryczki chili
2 łyżki siekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z ananasa