Gnocchi w szafranowym sosie
Ostatnio makarony i kluski są częstym dodatkiem do naszych dań. Lubimy je wszyscy więc obiadowe pole do popisu jest ogromne. Dziś wariacja na temat polskich kopytek czyli gnocchi. We Włoszech jadłam je wielokrotnie z pysznym domowym pomidorowym sosem. Do tego bazylia odrobina oliwy i włoskie słońce... Nie mogę doczekać się następnych wakacji. Okrągłe delikatne kluseczki, czasem z rowkami, na których smakowicie zatrzymuje się sos, wyglądają wspaniale a smakują jeszcze lepiej. Tylko rozsądek nie pozwala nałożyć sobie drugiej i trzeciej dokładki. A Wy? Oprzecie się takiemu daniu? Ja na pewno niebawem przygotuję je jeszcze raz. W tajemnicy powiem, że jeśli nie macie czasu na przygotowanie własnych gnocchi to skorzystajcie z gotowych. Są naprawdę dobre.
Składniki:
gnocchi
1 kg ziemniaków
130g mÄ…ki
1 jajko
sól
sos:
1 zÄ…bek czosnku
1 mała szalotka
100g wędzonego boczku
200ml 30% śmietanki
szczypta szafranu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku