Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z serem feta
Połowa czerwca stała pod znakiem upałów rodem z południa Europy. W takie dni moja kuchnia zmienia się w warzywno-owocową, no chyba, że mój syn poprosi o pierogi albo rosół Pierogi w taki upał już robiłam, a dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na najbardziej letnią zupę jaką znam, czyli chłodnik. Tym razem zrobiłam go inaczej, nie był oparty warzywny oparty na jogurcie albo kefirze, ale owocowy. Arbuzowo-truskawkowy chłodnik jest lekki odświeżający a dodatek sera feta i cytrynowego pieprzu powoduje, że owocowy koktajl zmienia się ciekawą zupę.
Składniki:
1kg dojrzałego arbuza
0,5 kg truskawek
kilka listków bazylii greckiej
kilka listków mięty
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
100g sera feta
pieprz cytrynowy