Ostatnie komentarze

Połowa czerwca stała pod znakiem upałów rodem z południa Europy. W takie dni moja kuchnia zmienia się w warzywno-owocową, no chyba, że mój syn poprosi o pierogi albo rosół Mrugnięcie Pierogi w taki upał już robiłam, a dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na najbardziej letnią zupę jaką znam, czyli chłodnik. Tym razem zrobiłam go inaczej, nie był oparty warzywny oparty na jogurcie albo kefirze, ale owocowy. Arbuzowo-truskawkowy chłodnik jest lekki odświeżający a dodatek sera feta i cytrynowego pieprzu powoduje, że owocowy koktajl zmienia się ciekawą zupę.


Składniki:
1kg dojrzałego arbuza
0,5 kg truskawek
kilka listków bazylii greckiej
kilka listków mięty
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
100g sera feta
pieprz cytrynowy

więcej»

Ostatnio bardzo polubiłam risotto. kremowa konsystencja ryżu bardzo mi odpowiada. Początkowo neutralne w smaku danie daje również ogromne pole do popisu. Można zrobić je w wersji bezmięsnej z warzywami i parmezanem lub z mięsem lub na przykład z owocami morza i rybami. Do tej pory najbardziej smakowało mi risotto z zielonymi szparagami. Dziś chciałabym zaproponować risotto z botwinką. Jest lekko słodkie i ma piękny różowy kolor. Mój syn powiedział, że to dziewczyńskie risotto, ale zjadł i bardzo mu smakowało. Szczególnie upodobał sobie karmelizowane młode buraczki.


Pomysł na to danie pochodzi z internetowej książki kucharskiej Lidla.


Składniki:
200g ryżu do risotto
100ml białego wytrawnego wina
500ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła
4 łyżki parmezanu
1 pęczek botwiny
1 łyżka miodu
4 łyżki płatków migdałowych
cytryna
1 szalotka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

więcej»

Co roku na początek wakacji staram się przygotować dla swoich dzieci jakiś pyszny domowy deser. Tak, żeby miło rozpocząć czas lenistwa i odpoczynku. Powiedziałam odpoczynku? No dobrze, przynajmniej na początku wakacji udawajmy, że w to wierzymy.Mrugnięcie


Tym razem przygotowałam truskawkową tapiokę z białą czekoladą. Początek wakacji był więc doskonały, bo moje dzieci pudding z tapioki pokochały od pierwszej łyżeczki. Robiłam już wiele wersji tego deseru, waniliową, kokosową, czekoladową. Za każdym razem jest naprawdę pyszny. Pasują do niego dowolne owoce, szczególnie te o lekko kwaskowym smaku.


Składniki:
60g tapioki
420ml mleka (może być wegetariańskie)
pół łyżeczki esencji waniliowej
50g białej czekolady
500g truskawek

więcej»

Popcorn – niektórzy go kochają inni za nim nie przepadają. Ja plasuję się gdzieś pośrodku. W domu nie jem ale w kinie mały kubełek popcornu musi być. Taka tradycja. Moje dzieci przepadają i lubią patrzeć przez szklana pokrywkę jak małe żółte ziarenka stają się białym popcornem. Nie kupujemy popcornu do mikrofalówki. Rozgrzewam minimalną ilość oleju w garnku wsypuję suche ziarenka kukurydzy, trochę soli i szybko przykrywam pokrywką. Potem trzeba tylko co jakiś czas zamieszać, żeby ziarenka równomiernie się podgrzewały i można obserwować, jak fajnie pękają.


Od jakiegoś czasu w kinach można kupić również nachosy z ostrym czerwonym sosem. Chyba nigdy ich nie kupiłam, ale przy planowaniu domowego wieczoru filmowego postanowiłam zmienić nieco tradycję i zamiast popcornu przygotowałam domowe nachosy. Pyszne paprykowe trójkąciki podałam z chrzanowym sosem z awokado i pomidorowo-bazyliową salsą.


Przepis na domowe nachosy pochodzi z książki kucharskiej Lidla.


Składniki:
200g mąki kukurydzianej
100g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
ciepła woda
mielona papryka
olej do smażenia

więcej»

Babeczki to chyba najbardziej wdzięczne wypieki. Kochają je chyba wszyscy, szczególnie dzieci. Doskonale sprawdzają się jako drugie śniadanie, podwieczorek, albo wypiek na przedszkolne imprezy integracyjne. Można je piec przez cały rok w sezonie letnim koniecznie ze świeżymi owocami. Zimą dodajmy korzenne przyprawy. Rozgrzeją nas ciepłym świątecznym zapachem. Babeczki mają jeszcze jedną bardzo ważną zaletę. Przygotowuje się je błyskawicznie: kilka nieskomplikowanych składników, wystarczy zamieszać i do piekarnika. Lubimy takie desery, prawda? Jedyny problem to rozważania, czy od razu przygotować podwójną porcję?


Niedawno kupiłam morele i brzoskwinie. Mimo pięknego wyglądu okazały się kwaskowe i dzieci nie bardzo chciały jeść je na surowo. Owoce stały się więc doskonałym dodatkiem do babeczek. Dzięki nim babeczki były wilgotne i słodko-kwaśne. Idealne w bardzo ciepłe letnie popołudnie.


Składniki
225g mąki
180g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 banan
150ml mleka
175ml oleju
szczypta soli
1 brzoskwinia
2 morele
cukier puder

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony