Ostatnie komentarze
12Sie2019

Kiedy zdarza mi się pytać obcokrajowców o najlepsze polskie potrawy często wymieniają żurek i pierogi. Większość krajów ma swoje odmiany pierogów ale podobno tylko u nas można spotkać różnorodność farszów. Właściwie można znaleźć pierogi na każdą okazję. Pierogi dla siebie znajdą zarówno wegetarianie jaki i wielbiciele mięsa. Dzieci często gustują w pierogach na słodko. Legendarne są przecież pierogi z jagodami, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. Warto wspomnieć również o królewskich bożonarodzeniowych pierogach z kapustą i grzybami.


W moim domu najchętniej zjadamy pierogi z mięsem i ruskie. Okazjonalnie robię również pierogi z różnymi innymi farszami: z boczniakami, szpinakiem, kaszą gryczaną i serem. Tym razem mój wybór padł na soczewicę. Wybrałam zieloną soczewicę, która nie rozpada się tak łatwo jak czerwona zatem farsz z niej zrobiony jest bardziej zwarty i lepiej nadaje się do zawinięcia w ciasto.


Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
4 łyżki oleju
250-300 ml wrzącej wody
szczypta soli
farsz:
100g suchej zielonej soczewicy
2 ząbki czosnku
1 spora cebula
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
sól, pieprz

więcej»

Chociaż trudno niektórym w to uwierzyć, wakacje są nie tylko dla dzieci. Po słonecznym i pełnym wrażeń dniu otwieramy jakieś lekkie lokalne wino lub przygotowujemy wakacyjne drinki.


Korzystając z końcówki sezonu truskawkowego dziś proponuję przygotować lekkiego truskawkowo rumowego drinka. Zmiksowane truskawki sprawdzają się przecież doskonale nie tylko jako podstawa mlecznych koktajli ale również doskonale pasują do alkoholowych drinków. Zmieszajcie je z musującym winem, rumem lub tequillą i cieszcie się orzeźwiającą słodyczą z odrobiną szumiących procentów. Jeśli nie przepadacie za połączeniem rumu i musującego wina dodajcie bąbelki w postaci Sprite'a lub po prostu gazowanej wody mineralnej. Żeby nie rozwadniać drinka kostkami lodu użyjcie do przygotowania drinka zmrożonych truskawek.


Składniki (2 drinki)
10 dojrzałych zmrożonych truskawek
50ml soku z pomarańczy
25ml soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
50ml białego rumu
50ml musującego wina

więcej»

Dziś deser dla wszystkich tych, którzy dbają o linię, a lubią zjeść coś słodkiego. Polecam babeczki, które pozornie wyglądają na zwykłe muffinki a skrywają niezwykłą tajemnicę: cieniutkie migdałowe ciasto i całą masę owoców w środku. Wyglądają bardzo niepozornie, ale to tylko dla zmylenia przeciwnika. Wystarczy pierwszy kęs i przepadłeś z kretesem. Na jednej porcji z pewnością się nie skończy. Moje babeczki wypełniłam borówkami. Doskonałe do tego będą również jagody, agrest i porzeczki. Przygotujcie je u siebie w domu bo naprawdę warto.


Składniki (8 babeczek)
ciasto
100g mąki
4 łyżki mielonych migdałów
100g masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
wypełnienie:
200g borówek amerykańskich
2 płaskie łyżki mąki
2 łyżki brązowego cukru

więcej»

Ludzie lubią grillować. Jedzenie na świeżym powietrzu ma niezwykły urok. Czasami jednak pogoda płata nam figla i zamiast błękitu nieba widać szare chmury i deszcz. Nawet wtedy nie rezygnujemy z zaplanowanego grilla. Wyciągam albo grilla elektrycznego, albo patelnię grillową i jemy to co zostało przygotowane.


Dziś więc przepis na bardzo letnie danie. Grillowane polędwiczki marynowane z zalewie z musztardy, sosu sojowego i powideł śliwkowych są naprawdę pyszne. Cała moja rodzina je uwielbia. Ciekawe jak często musiałabym je robić, żeby zaczęli kręcić nosem, bo uwaga nawet mój syn, który w każdym obiedzie znajduje coś niewłaściwego grillowane polędwiczki zjada bez marudzenia. Polędwiczki podałam ze świeżą sałatką i podsmażanymi burakami.


Składniki:
500g polędwiczki wieprzowej
marynata:
100ml oleju
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
sól, pieprz
4 łyżki oleju do smażenia

więcej»

W zasadzie sezon na truskawki przypada w czerwcu. Są jednak gatunki truskawek, które owocują do jesieni. Takimi gatunkami są truskawki ostara, san andreas, monterey. Dzięki nim mogę cieszyć się ulubionymi owocami przez cale lato. Moje dzieci w lipcu zdecydowanie chętniej sięgają po maliny, jeżyny czy nektarynki, co nie oznacza, że z niechęcią patrzą na słodki deser z dodatkiem truskawek. O nie! Moje dzieci desery kochają nade wszystko.


Dziś deser dla tych, którzy tak jak ja, kochają i chałwę i truskawki. Niestety, a może stety nie można o nim powiedzieć, że jest dietetyczny. Czasami przecież można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i na przykład w wakacje, zgrzeszyć tą cudowną kremową słodkością z lekko kwaskowym musem z truskawek.


Składniki:
200g serka mascarpone
150g 30% śmietanki
150g chałwy
350g truskawek
garść orzechów nerkowca

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony