Dla rodziców dzieci szkolnych ogromnym ułatwieniem codziennego dnia są obiady szkolne. Świadomość że w ciągu dnia dziecko zjada coś ciepłego jest bardzo wygodna. Kiedy jednak nie ma możliwości, żeby dziecko zjadło w szkole obiad albo obiady nie spełniają naszych oczekiwań obiadowy obowiązek spada na nas. Dla zapracowanych rodziców ciekawym obiadowym rozwiązaniem są szybkie dania, które można przygotować wcześniej a potem tylko odgrzać. Doskonałe są również dania, które praktycznie od zera można przygotować w maksymalnie 20 minut.
Dziś chciałabym zaproponować danie, które uratują zabieganych rodziców. Penne z szpinakowym pesto i chrupiącymi grzankami z dojrzewającej szynki lub boczku z małymi pomidorkami zaspokoją nawet wybrednych członków rodziny. Przygotowuje się je błyskawicznie, cudowanie smakuje i pięknie wygląda. Przygotowuję czasem nawet wtedy kiedy zupełnie się nie spieszę. Jest naprawdę pyszne.
Składniki (2 porcje):
150g penne
3 garści świeżego szpinaku
3 łyżki pestek słonecznika
4 łyżki parmezanu
100ml oleju lub oliwy
ząbek czosnku
sól, pieprz
100g wędzonej szynki lub boczku
kilka pomidorków koktajlowych