Ostatnie komentarze

Gdzieś słyszałam piękne zdanie, że gotowanie to sposób wyrażenia miłości. Nie bez przyczyny przecież mówi się, że przez żołądek trafia się do serca mężczyzny. Działa to przecież również na kobiety. Mężczyzna w kuchni bywa bardzo seksowny, nawet jeśli strasznie bałagani.


W tym roku wykorzystałam chyba truskawki do wszystkich możliwych dań. Już nie pamiętam roku w którym zjadłam ich tak dużo. Kiedy mam wrażenie, ze nie zjem już ani jednej truskawki przypominam sobie, że od września do czerwca znowu będę mogła tylko żywić się wspomnieniami i ... kupuję kolejną porcję tych cudownych owoców.


Dziś propozycja wyjątkowo prostego dnia, przystawki, która doskonale rozpocznie letni romantyczny wieczór. Wystarczą tylko truskawki, ser (ja użyłam koziego, ale doskonały będzie również ser pleśniowy), pistacje, sos z octem balsamicznym i kilka listków bazylii.


Składniki
10 dużych truskawek
2 plastry koziego sera
2 łyżki sosu z octem balsamicznym
garść pistacji
kilka gałązek bazylii
sól, pieprz cytrynowy

więcej»

Pamiętacie inną wersję szarlotki z pełnymi połówkami jabłek otulonych lekkim ciastem z dodatkiem waniliowego serka? Pewnie tak. To ciasto było jakiś czas temu bardzo popularne i przygotowywała je chyba każda gospodyni domowa. Dziś postanowiłam przygotować inną wersję tego pysznego i prostego deseru. Wymieniłam jabłka na brzoskwinie oraz maliny, przygotowałam cytrynowy lukier a całość posypałam posiekanymi pistacjami. Bardzo nam smakowała nowa odsłona popularnego ciasta. Przygotujcie je w swojej kuchni. Pamiętajcie, żeby wybrać raczej twarde brzoskwinie, żeby nie rozpadły się podczas pieczenia.


Składniki (blaszka 20 na 20cm):
ciasto:
5 brzoskwiń
10 malin
250g mąki
175g masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka esencji waniliowej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
100g serka waniliowego homogenizowanego

lukier:

8 łyżek cukru pudru
2 garście posiekanych pistacji

więcej»

Od niedawna moja córka nie lubi marchewki. Żadnej ani surowej, ani gotowanej. Od niedawna czyli od wczoraj, kiedy przygotowałam pyszny aromatyczny pomarańczowo-imbirowy krem z tego warzywa. Moja córka twierdzi, że nigdy nie lubiła marchewek, ale dobrze ją wychowałam i nigdy wprost mi tego nie powiedziała. No cóż... W sumie nie wiem, czy to dobrze. Na szczęście krem z marchewki robię dość rzadko, więc szczególnie męczyć się nie musiała. Dobrze wychowana jest za to z pewnością, bo mimo, że marchewki nie lubi, zupę zjadła bez gadania. Mój syn ocenił że pyszna. On dzisiaj marchewkę lubi ... jeszcze.Mrugnięcie


Zupa wygląda jak promyk słońca na talerzu, więc choćby z tego powodu warto ją zapamiętać, bo z pewnością rozjaśni listopadowe szare popołudnie. Jest aromatyczna, ale nie ostra i przyjemnie rozgrzewa. Do zupy przygotowałam chrupiące pietruszkowo czosnkowe grzanki.


Składniki:
zupa:
1kg młodej marchewki
1 mała cebula
2cm kawałek imbiru
100ml soku z pomarańczy
0,5ml bulionu warzywnego
0,5ml mleka (lub słodkiej śmietanki)
1 łyżka masła
sól, pieprz
grzanki:
5 kromek bułki
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej pietruszki

więcej»

Ogrodnicy wiedzą, że krzaczki delikatnych poziomek posadzone w pobliżu truskawek lub malin nie rosną i nie owocują. Cieszy je za to towarzystwo lawendy albo szczypiorku. Być może dlatego, że wiedzą ze przy królowych lata: truskawkach i malinach wyglądają raczej niepozornie. Pogląd zupełnie niesłuszny wszyscy przecież wiem, że nic nie smakuje podczas cudownego letniego dnia, niż poziomki zjadane prosto z krzaczka w ogródku babci.


Dziś kupiłam na targu koszyczek pięknych dojrzałych poziomek. Te owoce nie nadają się do długiego przechowywania, trzeba je szybko zjeść. Przygotowałam zatem deser z poziomkami. Nie przetwarzałam ich, bo było mi szkoda. Zjedliśmy je po prostu świeże w towarzystwie kremu starcciatella i migdałów.


Składniki (2 porcje)
200g poziomek
100g 30% śmietanki
100g serka mascarpone
100g czekoladowych drażetek, lub posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru pudru
kilka kropli esencji waniliowej
kilka ciasteczek cantucini
kilka migdałów

więcej»

Kiedy w jakiejś gazecie natknęłam się na zdjęcie kruchych rogalików ze słodkim twarożkiem oraz owocami pomyślałam, że to musi być pyszne i wprost idealne na wakacyjne śniadanie. Kiedy, jak nie wtedy, możemy celebrować śniadanie niespiesznie je przygotowując i delektując się podczas jedzenia. Nie trzeba spieszyć się nerwowo pospieszając siebie i dzieci. Można usiąść do pięknie zastawionego stołu i biesiadować zajadając się samymi pysznościami. Kruche rogaliki zamieniłam na większe śniadaniowe rogale i w pełni wykorzystałam sezon świeżych owoców. Wy możecie zrobić po prostu wspaniałe kanapki z dowolnego Waszego ulubionego pieczywa. Zaparzcie również ulubioną herbatę, może kakao lub cudownie pachnącą kawę. Szklaneczka świeżo wyciśniętego pomarańczowego soku będzie dopełnieniem idealnego śniadania. Sami przyznajcie, że to brzmi wspaniale.


Składniki (2 porcje)
2 duże rogale
150g białego twarogu
100g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki masła orzechowego
2 garście ulubionych owoców

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony