Ostatnie komentarze

Dzisiaj chciałaby podzielić się z Wami przepisem na doskonałe jesienne śniadanie do celebrowania. Może to być także propozycja podwieczorku do której podajcie gorącą herbatę lub aromatyczną czarną jak smoła kawę. Francuskie tosty z karmelizowanymi gruszkami przygotowuje się w kilka chwil więc zostaje baaaaardzo dużo czasu na delektowanie się i cieszenie miłym towarzystwem.


Jeśli będziecie chcieli przygotować wytrawną wersję śniadania na przykład z boczkiem i jajkiem sadzonym wybierzcie dobre pełnoziarniste pieczywo tostowe. Kiedy chcecie tak jak ja rano delektować się słodkimi smakołykami wybierzcie chałkę, żadne inne pieczywo nie będzie w takim wydaniu smakowało lepiej.


Składniki (2 porcje)
6 kromek chałki
150ml mleka
2 jajka
3 łyżki masła klarowanego
2 duże dość twarde gruszki
3-4 łyżki syropu klonowego
2-3 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu

więcej»

Jesienią mamy ochotę na ciepłe jedzenie. Nie oznacza to, że musimy rezygnować z sałatek, które w upalne lato zastępowały nam obiad. Teraz wystarczy sałatę i chłodne dodatki zastąpić czymś ciepłym, co rozgrzeje w chłodne jesienne lub zimowe popołudnie.


Dziś proponuję przygotować sałatkę z zielonej fasolki szparagowej. Papryczka chili, czosnek i wędzony boczek i płatki migdałów dopełnią całości. Dzięki tym składnikom przygotujecie sycące zgrzewające danie wciąż pozostając w klimacie lekkich sałatek. Idealnie prawda?


Składniki:
400g zielonej fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
150g wędzonego boczku
4 łyżki płatków migdałowych
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny

więcej»

Jednym z najbardziej wdzięcznych i smakowitych słodkich odkryć ostatniego roku jest dla mnie chyba tarta rustykalna. W sumie nie ma chyba mniej wymagającego ciasta niż ona. Poza dobrymi składnikami trzeba umieć tylko szybko zagnieść gładkie kruche ciasto. Naprawdę nic więcej nawet wałkować ciasto można byle jak. Nie trzeba przejmować się nierównymi brzegami i nie trzeba brudzić formy do ciasta. Pasują do tego ciasta chyba niego wszystkie twarde owoce. Doskonałe jest z gruszkami, jabłkami, brzoskwiniami czy nektarynkami. Najbardziej chyba smakuje mi jednak ze śliwkami. Pięknie pachnie doskonale smakuje fantastycznie wygląda i nie wymaga dużej ilości pracy. Słowem ciasto doskonałe.


Składniki:
ciasto
130g mąki pszennej
3 łyżki mąki razowej
4 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany
120g masła
wypełnienie
6 śliwek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mleka

więcej»

Uwielbiam wszystkie kluski i makarony. Podaję je z mięsem lub na słodko. Do każdego rodzaju makaronu można dobrać dodatki żeby stworzyć pyszne danie na każdą okazję. Do tej pory robiłam tradycyjne kopytka z ugotowanych ziemniaków.


Dziś postanowiłam zrobić je z czegoś innego. Po pierwsze dlatego, że ziemniaki zwyczajnie „wyszły" a zapomniałam dokupić a po drugie, żeby przemycić kaszę jaglaną do posiłku moich dzieci. Moje dzieciaki jedzą chyba wszystkie rodzaje kaszy, ta jedyna zupełnie im nie pasuje. Więc jeśli chcę, żeby ją zjadły przygotowuję z kaszy pudding, szarlotkę. Tym razem przygotowałam jaglane kopytka. Zamiast tradycyjnej zrumienionej bułki tartej, masła, cukru i śmietany przygotowałam ostry pomidorowy sos. Powiem szczerze choć nieskromnie, że danie było naprawdę pyszne.


Inspirację do przygotowania tego dania znalazłam w magazynach „Moje gotowanie".


Składniki:
kopytka
100g kaszy jaglanej
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
sos:
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 mała papryczka chili
1 łyżka masła
1 łyżka oregano
sól, pieprz
dodatkowo:
100g wędzonego boczku
listki bazylii

więcej»

Od wielu lat oprócz najbardziej popularnego łososia jedną z naszych ulubionych ryb jest sandacz. Najczęściej jemy go w Kamieniu Pomorskim w sprawdzonej smażalni serwującej pyszne smażone ryby, doskonałe wędzone rybne specjały i świeże sałatki.


W Warszawie również udaje się nam czasem kupić świeżego sandacza, idealnego na szybki niedzielny obiad. Tym razem proponuję podać klasycznego smażonego sandacza z ziemniaczanym purée oraz świeżą owocową salsą. Jak się nad tym zastanawiam właściwie trudno mówić o jednym przepisie na salsę owocową. Salsę owocową możecie przygotować z Waszych ulubionych składników. Trzeba się trzymać kilku zasad: była jednocześnie słodka, ostra, kwaskowa i chrupiąca. Spróbujcie skomponować swoją własną albo skorzystajcie z mojej rekomendacji.


Składniki (2 porcje)
2 filety sandacza
2 łyżki klarowanego masła
3 łyżki mąki
sól
purée:
500g ziemniaków
2 łyżki masła
50ml mleka
sól

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony