Ostatnie komentarze

Pęczotto i risotto to ostatnio moje ulubione dania. Risotto to danie, które wymaga zaangażowania i wyczucia. Jedna chochelka wywaru za dużo i zamiast risotto mamy rozgotowaną ryżową brejkę. Pod tym względem pęczotto jest łatwiejsze. Nie znam chyba nikogo komu udałoby się rozgotować pęczak Mrugnięcie


Zasada gotowania risotto i pęczaku jest w zasadzie taka sama. Gotujemy powoli dodając chochelka po chochelce gorący wywar aż otrzymamy wspaniałą kremową konsystencję. Ponieważ kasza i grzyby to dobrzy kumple dziś postanowiłam przygotować pęczotto z pieczarkami oraz szpinakiem. Zamiast tradycyjnego dla risotto parmezanu dodałam starty cheddar. Doskonale skomponował się z grzybami kaszą i szpinakiem.


Składniki (2 porcje)
120g pęczaku
1 szalotka
2 ząbki czosnku
0,5kg pieczarek
2 garście młodego szpinaku
4 łyżki startego cheddara
3 spore łyżki masła
2 łyżki pistacji
150ml białego wytrawnego wina
1,5l bulionu warzywnego

więcej»

Jak co roku i na te święta przygotuję tradycyjnego śledzia z cebulką i śledzia w śmietanie z jabłkiem oraz marynowanym ogórkiem. Również jak co roku i teraz przetestuję nowe przepisy na świątecznego śledzia. Na początek proponuję śledzia z porzeczkami oraz uprażonymi orzechami nerkowca. Tłusty śledź doskonale komponuje się z kwaskowymi świeżymi owocami a orzechy przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Swoją sałatkę zaostrzyłam niewielką ilością papryczki chili i natką pietruszki. Jeśli lubicie możecie natkę zastąpić kolendrą. Sałatkę podajcie dobrze schłodzoną. Smakuje znacznie lepiej niż tuż po przygotowaniu.


Składniki (2 porcje)
4 filety śledziowe typu matijas
2 garście czerwonej porzeczki
2 łyżki oliwy z oliwek
kawałek papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół niedużej cebuli
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
garść orzechów nerkowca

więcej»


Składnik (2 porcje)
0,5kg zielonej fasolki szparagowej
200g łososia wędzonego na ciepło
garść czarnych oliwek
garść pistacji
4 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 spore łyżeczki chrzanu
sól, pieprz

więcej»

Coroczne przygotowania do świąt uważam za otwarte. Kalendarz adwentowy, pierniczki, grzyby, pierogi, śledzie i choinka. Wszystko ma swój czas nawet sprzątanie mieszkania i przedświąteczne mycie okien. Niektórzy mówią, że nawet jeśli okna będą brudne, to święta i tak się odbędą i to jest prawda. Ja jednak lubię spędzać święta w odświętnie posprzątanym mieszkaniu. Dzięki tym wszystkim działaniom po trochu tworzymy magię świąt.


Dziś na dobry początek świątecznych przygotowań proponuję czekoladową choinkę. Przełożyłam je kremem z biała czekoladą i konfiturą wiśniową. Do tego kolorowe świąteczne dekoracje i ozdoba świątecznego stołu gotowa. Jeśli zdecydujecie się przygotować to ciasto upieczcie je dzień wcześniej. Dużo lepiej się kroi i ozdabia.


Składniki:
ciasto:
110g mąki
100ml oleju
1 banan
1 łyżka masła orzechowego
100g brązowego cukru
1 łyżka kakao
150ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g kropelek czekoladowych

więcej»

Chociaż dla niektórych może brzmieć nieco dziwnie czasem nie mam ochoty na kanapki z wędliną. Wtedy kombinuję z innymi dodatkami. Kiedy mam czas są to pasztety z warzyw, ryb lub mięsa, ale częściej przygotowuję pasty. W zasadzie lubią je wszyscy choć bywają wyjątki. Jednym z nich jest pasta z awokado. O ile awokado w kawałkach jest jadalnym składnikiem sałatek, o tyle rozgniecione nie daje się zjeść.


Kiedy więc na stronie www.naszakasza.pl znalazłam przepis na guacamole z komosą ryżową postanowiłam przygotować je tylko dla siebie. Wskazówka w przepisie mówi, żeby potraktować je jako dodatek do dania obiadowego, ale ja zjadłam je tak jak lubię najbardziej – ze świeżym ciemnym pieczywem. Polecam!


Składniki
1 awokado
75g komosy ryżowej
mała czerwona papryka
kawałek papryczki chili
1 ząbek czosnku
pół szalotki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony