Pęczotto z pieczarkami, szpinakiem i cheddarem
Pęczotto i risotto to ostatnio moje ulubione dania. Risotto to danie, które wymaga zaangażowania i wyczucia. Jedna chochelka wywaru za dużo i zamiast risotto mamy rozgotowaną ryżową brejkę. Pod tym względem pęczotto jest łatwiejsze. Nie znam chyba nikogo komu udałoby się rozgotować pęczak
Zasada gotowania risotto i pęczaku jest w zasadzie taka sama. Gotujemy powoli dodając chochelka po chochelce gorący wywar aż otrzymamy wspaniałą kremową konsystencję. Ponieważ kasza i grzyby to dobrzy kumple dziś postanowiłam przygotować pęczotto z pieczarkami oraz szpinakiem. Zamiast tradycyjnego dla risotto parmezanu dodałam starty cheddar. Doskonale skomponował się z grzybami kaszą i szpinakiem.
Składniki (2 porcje)
120g pęczaku
1 szalotka
2 ząbki czosnku
0,5kg pieczarek
2 garście młodego szpinaku
4 łyżki startego cheddara
3 spore łyżki masła
2 łyżki pistacji
150ml białego wytrawnego wina
1,5l bulionu warzywnego