Zupa na duży apetyt – z porem i mielonym mięsem
Chociaż wiosna i lato zachęcają raczej do lekkich potraw, to jednak czasem człowiek musi zjeść coś konkretnego. Do tego najlepiej jeśli nie trzeba spędzać pół dnia przy kuchni a efekt na talerzu jest perfekcyjny.
Dziś mogę zaproponować naprawdę ciekawe rozwiązanie problemu szybkiego niezbyt skomplikowanego i jednocześnie pysznego obiadu – zupę porową z mielonym mięsem. Moje dzieci patrzyły na nią z nieufnością dopóki nie spróbowały. Potem prosiły o dokładkę.
Przepis pochodzi z książki „Ekspresowe potrawy rodzinne".
Składniki:
2 pory
500g mielonego mięsa
1l bulionu warzywnego
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
200ml śmietanki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki oleju
sól, pieprz
½ pęczka natki pietruszki