Ulubiona zupa pomidorowa moich dzieci.
Kluczem do ulubionej zupy pomidorowej moich dzieci są trzy składniki: kluski lane – bez nich zupa podobno smakuje zupełnie inaczej, mleczko kokosowe – ale o tym moje dzieci nie wiedzą no i pomidory duuuuużo pomidorów. Niestety – dla mnie- nie wchodzą tu w grę pomidory świeże w sezonie. Są zbyt delikatne w smaku. Nawet, kiedy półki uginają się od świeżych pięknych pomidorów w różnych gatunkach, sięgam po pomidory z puszki oraz passatę pomidorową.
Na osiem talerzy zupy zużywam zwykle puszkę pomidorów i litr passaty doprawionej czosnkiem i bazylią. Zupa musi być baaaardzo pomidorowa. Kiedy chcę, żeby była bardziej treściwa gotuję ją na kurczaku. Jeśli nie chcecie mięsa doskonale sprawdzi się po prostu warzywny bulion.
Składniki:
1 puszka pomidorów
1 litr passaty pomidorowej (jeśli niedoprawiona to 1 ząbek czosnku i kilka listków bazylii)
1 puszka mleczka kokosowego
0,5l bulionu warzywnego lub bulionu na kurczaku
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz