Ostatnie komentarze

Kluczem do ulubionej zupy pomidorowej moich dzieci są trzy składniki: kluski lane – bez nich zupa podobno smakuje zupełnie inaczej, mleczko kokosowe – ale o tym moje dzieci nie wiedzą no i pomidory duuuuużo pomidorów. Niestety – dla mnie- nie wchodzą tu w grę pomidory świeże w sezonie. Są zbyt delikatne w smaku. Nawet, kiedy półki uginają się od świeżych pięknych pomidorów w różnych gatunkach, sięgam po pomidory z puszki oraz passatę pomidorową.


Na osiem talerzy zupy zużywam zwykle puszkę pomidorów i litr passaty doprawionej czosnkiem i bazylią. Zupa musi być baaaardzo pomidorowa. Kiedy chcę, żeby była bardziej treściwa gotuję ją na kurczaku. Jeśli nie chcecie mięsa doskonale sprawdzi się po prostu warzywny bulion.


Składniki:
1 puszka pomidorów
1 litr passaty pomidorowej (jeśli niedoprawiona to 1 ząbek czosnku i kilka listków bazylii)
1 puszka mleczka kokosowego
0,5l bulionu warzywnego lub bulionu na kurczaku
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz

więcej»

Oryginalnie falafel to smażone kulki lub małe kotleciki z ciecierzycy. Podobno można ją również przygotować z doprawionego bobu. Bób kocham najbardziej młodziutki, świeżo ugotowany więc pozostanę przy falafelach z ciecierzycy. Dziś chciałabym zaproponować lżejszą i szybszą wersję tego dania: ciecierzyca może być już ugotowana lub z puszki a falafel będzie upieczony w piekarniku. Moje dzieci poprosiły, żeby kotleciki były rumiane, więc podsmażyłam je dosłownie minutkę tuż przed podaniem. Falafel podałam w chlebkach pita z słodko-kwaśną sałatką z ogórka i papryki oraz z sosem musztardowym. Dobrze, ze sałatki zrobiłam podwójną porcję, zjadłam połowę zanim kolacja była gotowa.


Składniki
falafel (18 kotlecików)
1 puszka ciecierzycy
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki curry
sól, pieprz
bułka tarta
sałatka:
1 surowy ogórek
1 papryka czerwona
czerwona cebula
2 łyżka syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny

więcej»

Według mojego syna zrobiłam dziewczyński deser. Różowa malinowa tapioka przykryta czerwoną galaretką z czerwonej porzeczki początkowo była trudna do zaakceptowania. Ponieważ mimo koloru to wciąż ukochana tapioka, syn dał się przekonać i spróbował. Potem było już tylko lepiej. Ostatecznie różowy dziewczyński deser został zaakceptowany i zjedzony do ostatniej łyżeczki.


Tapioka podobnie jak nasiona chia dają duże możliwości. Są pyszne w podstawowej waniliowej wersji. Można również dodać do nich czekoladę lub dowolne owoce – zmiksowane i w kawałkach – za każdym razem otrzymując nowe ciekawe i pyszne danie. Dziś proponuję dodać do tapioki mus z malin. Pycha!


Składniki (4 porcje)
budyń
400ml mleczka kokosowego
200ml mleka krowiego
60g tapioki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
150g malin
galaretka
150g porzeczek
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka żelatyny

więcej»

Obiadowe sałatki z makaronem lub kaszą są u nas zawsze w cenie. Można je skomponować z dowolnych dostępnych składników, przygotowanie trwa chwilę, dają się zapakować, bezpiecznie przewieźć do prac i łatwo odgrzać. Każdego dnia można cieszyć się zupełnie nowym daniem. Dodatkowo takie sałatki są szybką alternatywą na ciepłą kolację. Docenią je szczególnie rodzice, których dzieci intensywnie trenują a po treningu zamiast „Dzień dobry" pytają „Co jest do jedzenia?"


Dziś propozycja takiej właśnie sałatki z dodatkiem makaronu penne oraz groszku cukrowego. Ten niepozorny strączek nie wymaga długotrwałej obróbki jest lekki, chrupiący i pięknie wygląda na talerzu.


Składniki (2 porcje)
100g makaronu penne
1 ząbek czosnku
papryczka chili
100g groszku cukrowego
kawałek cukinii
kilka pomidorków koktajlowych
garść orzechów nerkowca
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki parmezanu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

więcej»

Moja córka trenuje sporty walki. Ma treningi kilka razy w tygodniu i czasem myślę, że lepiej ją ubierać niż żywić, chociaż wszyscy rodzice nastolatków wiedzą, że to prawie niemożliwe. Obiad zjada najczęściej w szkole, ale w dni, kiedy ma przed sobą wieczorny trening po powrocie ze szkoły musi zjeść coś konkretnego. Musze pamiętać, żeby taką konkretną porcję jedzenia przygotować odpowiednio wcześnie, bo może się okazać, że po posiłku będzie miała większą ochotę na drzemkę a nie na sportowe wyczyny.


Dziś propozycja kanapki, która może być chyba nawet obiadem jeśli nie macie czasu na gotowanie. Jest spora, pachnąca, pyszna i bardzo apetyczna. Mojej córce aż zaświeciły się oczy kiedy ją przygotowałam.


Składniki:
1 ciabatta
1 łyżka masa
pół awokado
2 liście sałaty
kilka kawałków papryki
100g wędzonego łososia
2 jajka
1 łyżka oleju
rzeżucha lub szczypiorek
cytryna
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony