Nieporządny bezowo-owocowy deser
Parę lat temu w jednej z warszawskich cukierni kupowaliśmy przepyszne bezowe torty. Niestety zostały wycofane z menu. Podobno przy krojeniu kruszyły się i deser wyglądał mało elegancko. W zamian można kupić mniejsze bezowe desery z kremem i dodatkami. Ja lubię deserowy bezowy bałagan. Pokruszone bezy, krem, sos owocowy i całe mnóstwo owoców to przepych na talerzu, który pobudza moje kubki smakowe.
Dziś przygotowałam taki nieporządny deser. Ponieważ bezy są słodkie, bardzo słodkie pozostałe składniki deseru powinny być raczej kwaskowe. Cytrynowy krem, kwaskowe owoce i domowa owocowa konfitura są idealnym ich uzupełnieniem.
Składniki (3 porcje)
krem
250g serka mascarpone
150ml 30% śmietanki
1 łyżeczka cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
konfitura
maliny, borówki amerykańskie
sok z połowy cytryny
dodatkowo:
6 bezików
owoce do dekoracji (maliny, borówki, porzeczki)