Ostatnie komentarze

Parę lat temu w jednej z warszawskich cukierni kupowaliśmy przepyszne bezowe torty. Niestety zostały wycofane z menu. Podobno przy krojeniu kruszyły się i deser wyglądał mało elegancko. W zamian można kupić mniejsze bezowe desery z kremem i dodatkami. Ja lubię deserowy bezowy bałagan. Pokruszone bezy, krem, sos owocowy i całe mnóstwo owoców to przepych na talerzu, który pobudza moje kubki smakowe.


Dziś przygotowałam taki nieporządny deser. Ponieważ bezy są słodkie, bardzo słodkie pozostałe składniki deseru powinny być raczej kwaskowe. Cytrynowy krem, kwaskowe owoce i domowa owocowa konfitura są idealnym ich uzupełnieniem.


Składniki (3 porcje)
krem
250g serka mascarpone
150ml 30% śmietanki
1 łyżeczka cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
konfitura
maliny, borówki amerykańskie
sok z połowy cytryny
dodatkowo:
6 bezików
owoce do dekoracji (maliny, borówki, porzeczki)

więcej»

Niedzielne rodzinne obiady to dla mnie wyzwanie. Z jednej strony chciałabym, żeby były trochę inne, bardziej odświętne niż codzienne a z drugiej strony nie chcę stać w kuchni cały dzień. Niedzielne przedpołudnie to doskonały czas na rodzinny spacer albo robienie nic z książką i dobrą kawą. Staram się więc przygotować takie dania, które przy niedużym zaangażowaniu w przygotowanie gotują się same.


Dziś propozycja mojego niedzielnego dania: roladki z indyka z kremowym kozim serem i szynką dojrzewającą w sosie z dodatkiem musztardy francuskiej i koniaku. Podałam je ze szparagami z pistacjową kruszonką. Polecam, to było naprawdę pyszne.


Składniki (4 roladki)
4 spore sznycle z indyka
4 plastry szynki dojrzewającej
100g kremowego serka koziego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
czerwona papryka
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
250ml bulionu
pół cebuli
1 ząbek czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
50ml koniaku

więcej»

Groszek cukrowy wygląda niepozornie przez co jest często omijany na straganach z warzywami. A niesłusznie, bo ma mnóstwo ciekawych właściwości. Zawiera sporo antyoksydantów hamujących proces starzenia organizmu. Zawarta w nim luteina korzystnie wpływa na wzrok, a witaminy C, B, A, E, K i kwas foliowy wpływają na wzmocnienie odporności naszego organizmu. Groszek jest również bogatym źródłem potasu, żelaza, fosforu, cynku, magnezu i wapnia.


Groszek cukrowy to jedyny rodzaj groszku, który można jeść na surowo razem ze strączkiem. Można go również gotować tradycyjnie w wodzie, na parze lub smażyć. Żeby zachował swój piękny intensywny kolor można do gotowania dodać odrobinę octu.


Dzisiaj chciałabym zaproponować błyskawiczną przekąskę ze smażonego groszku. Wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje. Spróbujcie sami!


Składniki:
2 garście groszku cukrowego
1 ząbek czosnku
papryczka chili
pół granatu
garść orzechów nerkowca
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

więcej»

Nie jestem mistrzem cukiernictwa i nie zawsze dekoracje wychodzą mi takie jakbym chciała. Dlatego torty robię bardzo rzadko. Zdecydowanie bardziej lubię pobałaganione desery i ciasta, które im bardziej są nieporządne tym bardziej apetyczne. W tym tygodniu dzieci namówiły mnie do przygotowania ciasta z kremem. Miało być bardzo czekoladowe i bardzo malinowe. Tak powstał czekoladowo-malinowy torcik ale upieczony tym razem nie w tortownicy ale w kwadratowej foremce. Kto powiedział, że tort zawsze trzeba kroić w trójkąty? To naprawdę efektowne i pyszne ciasto no i nie wymaga wprawy w precyzyjnym ozdabianiu. Polecam każdemu.


Składniki:
ciasto:
200g mąki
125g brązowego cukru
1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
6 łyżek oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki dżemu malinowego
1 łyżka octu jabłkowego
225ml wody
100g kropelek czekoladowych gorzkich
krem
150g 30% śmietanki
250g serka mascarpone
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cukru pudru
5 łyżek dżemu malinowego

więcej»

Grapefruit jest niezwykłą bombą witaminową. Jest bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Najwięcej witaminy C mają czerwone owoce. Mają również najwięcej goryczy i może dlatego są rzadziej wybierane niż pozostałe odmiany. Grejpfruty są te ważnym składnikiem diet odchudzających – są niskokaloryczne i przyspieszają przemianę materii. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie.


Należy jednak pamiętać, że sok z grejpfruta może zaburzać wchłanianie niektórych leków. Dlatego jeśli zamierzacie wprowadzić te owoce do swojej diety zapytajcie o radę lekarza. Jeśli nie ma przeciwskazań zajadajcie te pyszne owoce. Dziś propozycja przekąski, wstępu do obfitszego śniadania albo po prostu deseru. Karmelizowany grapefruit z syropem klonowym i cynamonem skradnie wasze serca.


Składniki:
1 grapefruit
2 łyżeczki brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki płatków migdałów

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony