Ostatnie komentarze
14Lut2019

Po ostatnich narciarskich feriach we Włoszech mój syn poprosił, żeby do naszego menu wprowadzić ravioli. Te małe pierożki najczęściej podawane są z serem ricotta i szpinakiem. Mój synek najbardziej polubił je w mięsnej wersji serwowane albo w bulionie albo z masłem i parmezanem.


Do przygotowania tej ostatniej wersji wykorzystałam mięsko kaczki z rosołu. Możecie również wykorzystać resztki upieczonego mięsa, które zostanie po obiedzie. Mój syn uznał, że lepszych ravioli nie jadł nawet we Włoszech. Miły ten mój syn. Na następny weekend zamówił ravioli w rosole. Ciekawe jak szybko mu się znudzą.


Składniki:
ciasto:
500g mąki
4 łyżki oliwy
szczypta soli
200ml gorącej wody
farsz
2 uda kaczki ugotowane lub upieczone
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz
do podania
łyżeczka masła
łyżka parmezanu

więcej»

Mimo, że pogodzie daleko jeszcze do upalnego lata dziś zrobiłam typowo letnią zupę. Nie była daniem obiadowym ale raczej lekkim lunchem, ale w lato z całą pewnością będzie częstym gościem na naszym stole. Chłodnik na bazie jogurtu naturalnego z awokado i sałatą podany z malinami i uprażonymi płatkami migdałów uwiódł mnie i smakiem i wyglądem. To chyba najlepszy chłodnik jaki do tej pory jadłam. Pomysł na niego zaczerpnęłam ze strony www.jadłonomia.pl. Przygotowałam go jednak nieco inaczej i podałam po swojemu.


Składniki (2 porcje)
400ml jogurtu naturalnego
200ml mleka ryżowo-migdałowego
1 awokado
6 łyżek posiekanej sałaty
4 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki płatków migdałowych
kawałek papryczki chili
kilka malin

więcej»

Rustykalną tartę robiłam już z gruszkami, jabłkami i śliwkami. Za każdym razem wychodziła doskonała. Połączenie chrupiącego waniliowo migdałowego ciasta z owocami sprawdza się zawsze. Trzeba tylko pamiętać, że owoce muszą być raczej twarde inaczej zamiast eleganckiego ciasta dostaniecie nieapetyczną papkę.


Tym razem zamiast krajowych owoców zrobiłam mini wersję deseru z ananasem. Gorące ciasto z waniliowymi lodami było doskonałe i każdy miał swoje ciasto, co zapobiegało dyskusjom, kto dostał większy kawałek ciasta.


Składniki
1 świeży ananas
8 łyżek brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mleka
lody waniliowe
ciasto
130g mąki pszennej
3 łyżki mąki razowej
4 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany
120g masła

więcej»

Barszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup. Moje dzieci najbardziej lubią go z uszkami. Z tą wersją może konkurować wyłącznie barszcz z pasztecikami. Czasami przygotowuję drożdżowe mini bułeczki z kapustą zwane przez moje dzieci kapuśniaczkami. Wymagają jednak dużo czasu, ciasto drożdżowe ma przecież swoje wymagania.


Z potrzeby chwili przygotowałam dużo szybszą wersję z ciasta francuskiego. Paszteciki smakowały każdemu. Polecam przygotować je również w wersji z soczewicą. Są również doskonałe.


Składniki (20 pasztecików)
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki mleka
2 łyżki sezamu lub czarnuszki
farsz
0,5kg kapusty kiszonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g wędzonego boczku
1 łyżeczka kminku
2 łyżki masła
sól, pieprz

więcej»

Spaghetti to dla mnie zawsze łatwy obiad. Szybki, składniki zawsze mam w kuchni a rodzina nigdy nie grymasi przy stole. Żyć nie umierać. Danie to ma tylko jedną wadę. Niezależnie od tego jak dużo przygotuję znika bez śladu i następnego dnia znowu muszę głowić się co ugotować. No ale od czasu do czasu warto sobie odpuścić i odpocząć. Nawet jeśli następnego dnia trzeba zaczynać od początku.


Dziś chciałaby zaproponować spaghetti w pomidorowym sosie z drobiowymi klopsikami. Mimo, że wyglądało nieco inaczej niż klasyczne spaghetti bolognese, ale zostało zaakceptowane i zjedzone bez grymaszenia.


Składniki:
spaghetti
500g mięsa mielonego
50g kaszy jęczmiennej
1 cebula
1 jajko
3 łyżki mąki
2 łyżki oleju
500ml bulionu warzywnego
750ml passaty pomidorowej
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
papryczka chili
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony