Zimowa tapioka
Zima kojarzy mi się z zapachem pierników, orzechami, czekoladą i żurawinami. Dziś proponuję deser, który doskonale wkomponuje się w te smaki. Będzie pięknie wyglądał jako deser po świątecznym obiedzie. Można go również przygotować zupełnie bez okazji. Jest on również dobrym sposobem na wykorzystanie pierniczków, które zostały po świętach, a na które już nikt nie może patrzeć. U nas takiej możliwości nie ma, bo raczej muszę bronić pierników, żeby choć kilka dotrwało do świąt.
Do tego deseru przygotowuję tapiokę kokosowo waniliową białą jak śnieg, ale jeśli lubicie, możecie przygotować czekoladową lub dodać do gotowania odrobinę cynamonu.
Składniki:
60g tapioki
400ml mleka kokosowego
200ml mleka (dowolnego)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
kilka pierniczków
kilka orzechów włoskich