Ostatnie komentarze
21Gru2018

Zima kojarzy mi się z zapachem pierników, orzechami, czekoladą i żurawinami. Dziś proponuję deser, który doskonale wkomponuje się w te smaki. Będzie pięknie wyglądał jako deser po świątecznym obiedzie. Można go również przygotować zupełnie bez okazji. Jest on również dobrym sposobem na wykorzystanie pierniczków, które zostały po świętach, a na które już nikt nie może patrzeć. U nas takiej możliwości nie ma, bo raczej muszę bronić pierników, żeby choć kilka dotrwało do świąt.


Do tego deseru przygotowuję tapiokę kokosowo waniliową białą jak śnieg, ale jeśli lubicie, możecie przygotować czekoladową lub dodać do gotowania odrobinę cynamonu.


Składniki:
60g tapioki
400ml mleka kokosowego
200ml mleka (dowolnego)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
kilka pierniczków
kilka orzechów włoskich

więcej»

Dziś propozycja słodkiej bożonarodzeniowej klasyki. Polecam piernik, którego przygotowanie trwa dokładnie tyle ile zajmuje nagrzanie piekarnika. Nikt poza Wami nie musi tego wiedzieć bo ciasto wygląda i smakuje bardzo profesjonalnie. To doskonała propozycja dla zabieganych i zapracowanych, którzy też będą mogli cieszyć się smakiem i zapachem domowego świątecznego ciasta.


Po upieczeniu możecie ciasto przekroić, przełożyć masą czekoladową, powidłami śliwkowymi i udekorować polewą czekoladową. Możecie również nie robić z nim nic i zajadać się pachnącym piernikiem zaraz po upieczeniu.


Przepis na piernik pochodzi z www.ilovebake.pl


Składniki
300g mąki tortowej
350 ml mleka
100ml oleju
2 łyżki powideł śliwkowych
125g cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
powidła śliwkowe do przełożenia ciasta
krem czekoladowy do przełożenia ciasta
polewa czekoladowa do dekoracji

więcej»

Pieczona karkówka to mięso, które smakuje chyba każdemu. Jest soczyste i aromatyczne i można ją podać na ciepło lub na zimno. Ja zwykle staram się kupić większy kawałek karkówki i po upieczeniu część podać jako danie obiadowe a część wykorzystać jako pyszną domową wędlinę. To chyba pozostałość po tak zwanych trudnych czasach, kiedy w sklepach straszyły puste półki a karkówka niejednokrotnie uwalniała od kanapki z żółtym serem lub pastą jajeczną.


Karkówkę piekę więc według tego samego przepisu od wielu lat. Zawsze wychodzi perfekcyjna a od kiedy używam termometru do mięsa nie boję się, że mięso będzie surowe lub suche w środku. Średnio upieczoną karkówkę otrzymasz, kiedy temperatura w środku mięsa osiągnie 71-73stC. Dobrze upieczona karkówka będzie miała temperaturę 77-93stC w środku. Ja wyjmuję mięso z piekarnika, kiedy termometr wbity w mięso pokazuje 87 stopni. Wtedy jest soczysta i mięciutka. Sos do karkówki przygotowuję na bazie sosu z pieczenia. Dodaję do niego ciemne miodowe piwo i powidła śliwkowe.


Składniki:
mięso:
1,5kg karkówki
4 łyżki oliwy
2 łyżki majeranku
6 ząbków czosnku (w tym 4 nieobrane)
1 cebula
2 duże gałązki rozmarynu
400ml bulionu
100ml ciemnego piwa
sól, pieprz

więcej»

Czas przed świętami, to czas biegania, szukania, sprzątania, gotowania. Czasem, nawet gdy tego bardzo nie chcemy bywa nerwowo i niemiło. Za to kiedy opadnie już bitewny kurz po przygotowaniach, możemy tylko odpoczywać, relaksować się i chłonąć magiczną atmosferę świąt. My lubimy wtedy rozpalić w kominku, zapalić świece i przygotować sobie korzenne grzane wino. Tak przyjemnie jest usiąść w fotelu i grzać ręce o ciepłe gliniane czareczki z pachnącą zawartością. Grzane wino kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia i wtedy jest pozycją obowiązkową w naszym menu. Czasami przygotowujemy je również na rozgrzewkę kiedy jesienno-zimowa pogoda da nam się mocno we znaki.


Składniki:
750l czerwonego wytrawnego wina
kawałki kory cynamonu
kilka owoców kardamonu
kilka goździków
2 gwiazdki anyżu
50ml syropu imbirowego
50ml syropu malinowego
kilka plastrów pomarańczy
2-3 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

więcej»

Dziś przepis na coś mega prostego ale zarazem niebanalnego. Tę choinkę z ciasta francuskiego zrobiłam dla moich dzieci z okazji 6 grudnia. O prezenty zadbał święty Mikołaj a coś słodkiego na podwieczorek zapewniłam ja. Jestem jednak pewna, że do świąt upiekę ją jeszcze nie jeden raz. A jeśli zdecydujecie się przygotować ją na Wasze święta goście i rodzina będą zachwyceni.


Tak naprawdę wystarczy kilka zwykłych składników, żeby po pół godzinie cieszyć się świątecznym, pysznym i niezbyt słodkim deserem. Nadzienie do choinki można przygotować z czekolady i orzechów i ja wybrałam tę właśnie wersję. Doskonała będzie również z nadzieniem makowym lub owocowym.


Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
50g czekolady
2 garście posiekanych orzechów
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki mleka

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony