Ostatnie komentarze

Alkohol zdecydowanie najlepiej smakuje nam w towarzystwie. Piwo kojarzy się z rodzinnymi grillowymi spotkaniami w plenerze a wino ze spotkaniem z przyjaciółmi albo wspólnym wieczornym wakacyjnym odpoczynkiem. Wakacje są przecież nie tylko dla dzieci. Po słonecznym i pełnym wrażeń dniu spędzonym na zwiedzaniu lub słonecznych i morskich kąpielach siadamy w gronie przyjaciół i otwieramy jakieś lekkie lokalne wino, lub przygotowujemy wakacyjne drinki.


We Włoszech najczęściej są to drinki w oparciu o nasz ulubiony Aperol. Może to być klasyczny Aperol Spritz ale możecie również dodać go do innych owocowych drinków. Dziś propozycja letniego drinka na bazie arbuza. Drinka robimy „na oko", więc podaję tylko składniki. Dodajcie ich tyle ile Wam odpowiada w zależności od tego jak mocne i jak słodkie lubicie napoje. Do tego drinka używam mocno schłodzonego arbuza. Nie lubię kostek lodu ponieważ rozwadniają drinka. Możesz również wrzucić zmrożone kawałki pomarańczy lub winogrona żeby schłodzić drinka.


Składniki:
arbuz (bez skóry i pestek)
Aperol
sok z cytryny
sok z pomarańczy
woda gazowana lub inny gazowany napój

więcej»

Meksykańskie chili con carne do dań lekkich i dietetycznych z pewnością nie należy. Jednak po kaszach, sałatkach, owsiankach moja rodzina zaczyna domagać się czegoś niezdrowego. Żeby potem nie stanąć w obliczu bojkotu zdrowego jedzenia czasem daję się skusić i przygotowuję coś w stylu hot dogów, hamburgerów albo pizzy. Dziś mój wybór padł na chili con carne ale w nieco innym wydaniu. Zamiast mielonego mięsa, po które z racji upału nie chciało mi się iść, dodałam cieniutkie kiełbaski pokrojone w plasterki. Podpieczone krążki tortilli dopełniły obrazu przepysznego, jak się okazało, obiadu. Żądze zaspokojone więc jutro możemy wrócić do płatków owsianych i chipsów z jarmużu Mrugnięcie.


Składniki
1 puszka pomidorów
1 mała papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
2 gałązki rozmarynu
400g cienkich kiełbasek
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
sól pieprz
starty ser żółty do posypania
tortille

więcej»

Czy jako dzieci lubiliście bawić się plasteliną? Dzisiaj podczas przygotowywania trufli z ciecierzycą przypomniała mi się ta zabawa. Najbardziej lubiłam lepić malutkie figurki zwierząt i bliżej nieokreślonych ludzików. Później kiedy w sklepach pojawiła się modelina utrwalałam figurki w piekarniku i obdarowywałam każdego, kto wykazał choć cień zainteresowania. Chyba największą kolekcję dzieł miała moja babcia.


Dzisiaj jak dziecko bawiłam się bardzo przyjemną w dotyku aksamitną masą z ciecierzycy. Trufle są niezbyt słodkie, lekko czekoladowe i zdrowe więc każdy może sobie na nie pozwolić. Lubię takie słodycze bez wyrzutów sumienia.


Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej".


Składniki:
200g ciecierzycy z puszki
2 łyżki kakao
5-6 łyżek syropu klonowego
60g oleju kokosowego
do dekoracji: kakao, drobno posiekane orzechy

więcej»

W ciągu roku każda gospodyni domowa ma swoje sprawdzone sposoby na szybki poranek, na śniadanie, które nie zajmuje zbyt długo czasu a który sprawnie i smacznie zapełni małe brzuchy i pozwoli pracować przez pół dnia. Inaczej sprawa wygląda w wakacje. Tu możemy sobie pozwolić na kreatywne wykorzystanie zawartości lodówki i na pytanie kto i co by zjadł. No, może z takim pytaniem trzeba uważać i wie to większość rodziców. Może się okazać, że każdy chce coś innego albo wnętrze lodówki nie sprosta zamówieniom.


Dzisiaj propozycja jednego z pierwszych wakacyjnych śniadań. Polecam gryczany omlet, który sam w sobie jest naprawdę smaczny. Możecie go wzbogacić waszymi ulubionymi dodatkami. My dodaliśmy do naszego szynkę, świeżą paprykę, papryczkę chili i cebulę.


Składniki:
3 jajka
50g ugotowanej kaszy gryczanej
pół czerwonej papryki
pół małej cebuli
pół papryczki chili
1 łyżeczkę masła
3 duże plastry szynki
1 gałązka rozmarynu
olej do smażenia
sól i pieprz

więcej»

Gofry są dla mojej rodziny symbolem lata. Podczas wakacyjnych wyjazdów nad morze są stałym punktem popołudniowych spacerów. Każdy z nas lubi gofry z innymi dodatkami: z bitą śmietaną, owocami, polewami, cukrem pudrem, ważne, żeby były chrupiące i świeże.


Do wyjazdu nad morze jeszcze trochę czasu więc na początek wakacji przygotowałam czekoladowe gofry w domu. Podałam je z waniliowym twarożkiem, świeżymi owocami i polewą czekoladową. Były pyszne. Polecam!


Składniki:
200g masła
200g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki kakao
3 jajka
400g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
350-400 mleka
waniliowy twarożek, owoce, polewa czekoladowa

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony