Ostatnie komentarze

Jakoś tak się u nas ostatnio utarło, że na zakończenie tygodnia szkoły w piąteczek piątunio moje dzieci proszą o naleśniki na obiad/kolację. Zwykle robię tradycyjne z serem, naturalnym jogurtem i polewą czekoladową. Na szczęcie nie mam problemu i moje dzieci kochają owoce, więc do naleśników zawsze je dodaję. Tym razem przygotowałam naleśniki w nieco inne odsłonie. Czekoladowe naleśniki z waniliowym serkiem i malinową nutą były pyszne i wyglądały wyjątkowo. Dobrze, że malinowy sezon właśnie się zaczyna.


Składniki:
naleśniki:
300g mąki pełnoziarnistej
300ml mleka
300ml wody
100ml oleju
1 jajko
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
farsz
200g malin
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki soku z pomarańczy
200g białego sera
100g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego

więcej»

Dzisiaj danie z kategorii tych, które słabo wyglądają a niebiańsko smakują. Mogą się nim zainteresować również ci, którzy, tak jak ja, nie lubią wyrzucać jedzenia. Użyłam w nim resztki produktów: lekko wyschniętej chałki, owoców i mleczka kokosowego. Wszystkiego za mało, żeby zrobić coś konkretnego, ale na pobałaganiony deser wystarczyło idealnie.


Zapiekanka z chałki z sezonowymi owocami: borówkami i truskawkami połączone z mleczkiem kokosowym i z kokosową kruszonką smakowały idealnie z porzeczkowym sorbetem i świeżymi listkami mięty. Była słodka, cudownie chrupiąca z wierzchu, wilgotna i owocowa w środku.


Składniki (2 porcje)
pół dużej chałki
kilka truskawek
garść borówek amerykańskich
150ml mleczka kokosowego
3-4 łyżki syropu klonowego
pół łyżeczki cynamonu
kruszonka
1 łyżka masła
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki cukru pudru

więcej»

Według mojego męża nic nie gasi skuteczniej pragnienia w upalny dzień niż orzeźwiający chłodny kompot z rabarbaru. Rabarbar go gotuję w niewielkiej ilości wody i potem rozcieńczam wodą mineralną gazowaną. Osobiście zdecydowanie wolę lemoniadę z kawałkami cytryny, limonki i miętą. Ze względu na nasze różne upodobanie latem często robię oba napoje.


Rabarbar jest bogatym źródłem witamin A, C i E, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Zawiera jednak duże ilości kwasu szczawiowego dlatego nie powinni jadać go osoby chore na nerki i reumatyzm.


Składniki:
0,5 kg świeżego rabarbaru (jak najbardziej czerwonego)
500ml wody
1l wody gazowanej
4 łyżki brązowego cukru i dodatkowo cukier do smaku
pół cytryny
pół pomarańczy
listki mięty

więcej»

Czasem popełniam taktyczny błąd i pytam moje dzieci, co zjadłyby na kolację. Wtedy z całą pewnością zamiast kilku minut spędzam w kuchni znacznie dłużej. Moje dzieciaki albo wymyślają skomplikowane danie albo przynajmniej ze składników, których z pewnością nie mam w kuchni. Dziś jednak ich przechytrzyłam. Chcieli placuszki. Zrobiłam placuszki ale tylko ja wiem jak proste i szybkie w przygotowaniu.


Zdradzę wam również moją tajemnicę. Przy kompletowaniu składników okazało się, że nie mam w domu jajek. Zrobiłam więc drożdżowe racuchy z jabłkami bez jajek i wiecie co? Już więcej do tych placków ich nie dodam. Wyszły pyszne - chrupiące z wierzchu i puszyste i owocowe w środku. Mój syn powiedział, że te racuchy to mistrzostwo świata i to powinna być najlepsza rekomendacja.


Składniki:
250g mąki
7g suchych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
pół łyżeczki cynamonu
220ml mleka
2 jabłka
olej do smażenia

więcej»

Do przygotowania zdrowego i pożywnego śniadania wykorzystałam już wiele kasz i płatków. Były tradycyjne płatki owsiane, płatki jaglane i płatki gryczane, była kasza gryczana niepalona, kuskus i komosa ryżowa.


Dziś propozycja wykorzystania kaszy jęczmiennej. Choć kojarzy mi się ona głównie z daniami obiadowymi i na przykład gulaszem wołowym i sałatką z ogórka kiszonego to okazuje się, że równie dobrze smakuje na słodko z konfiturą z kwaskowych owoców. Jadłam ją z wiśniami i czarną porzeczką. Obie wersje są doskonałe. Świetnie pasują do tego moje ulubione płatki migdałów a także podprażone orzechy nerkowca oraz lekko słone pistacje. Spróbujcie dla odmiany tej kaszy może i Wam zasmakuje?


Inspiracja do tego śniadaniowego dania pochodzi ze strony www.naszakasza.pl.


Składniki (4 porcje)
100g kaszy jęczmiennej
300ml mleka migdałowego
szczypta soli
150g mrożonych lub świeżych wiśni lub porzeczek
skórka i sok z połowy pomarańczy
2 łyżki syropu klonowego
płatki migdałów, orzechy nerkowca, pistacje

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony