Ostatnie komentarze

Dziś propozycja na szybka przekąskę, która można chwycić i zjeść „w biegu". Wiem, że to niezdrowe, że jedzenie trzeba celebrować, jeść spokojnie i z namaszczeniem, ale czasem doba jest za krótka na wykonanie założonego planu a jeść coś trzeba. Zawsze można zgrzeszyć i wstąpić do „fast fooda", ale zdrowiej i smaczniej przygotować coś migiem w domu.


Dzisiaj w roli głównej ser camembert i żurawina zamknięte w chrupiącej świeżutkiej bułeczce. Brzmi prosto i smakowicie, prawda? Spróbujcie sami i biegnijcie dalej Uśmiech. Dziś wykorzystałam domową konfiturę żurawinową, która została po przygotowaniu deseru, ale jeśli macie i lubicie wykorzystajcie gotowy produkt ze słoika.


Składniki:
2 świeże bułeczki (wasze ulubione)
150g sera camembert
1 garść dowolnej sałaty
2 łyżeczki masła
2 łyżki orzeszków piniowych lub ziaren słonecznika
konfitura
100g żurawiny
3 łyżki brązowego cukru
100ml soku jabłkowego

wiÄ™cej»

Żebym nie wiem jak zaklinała rzeczywistość zima z pewnością do nas dotrze. Prędzej czy później zrobi się zimno i trzeba będzie zmagać się z przenikliwym wiatrem, mrozem i nieprzyjemną wilgocią. Nie wiem jakie macie swoje domowe sposoby na rozgrzewkę, ale ja pierwszego zimnego dnia odkurzam domowe przepisy na gorące i pyszne zimowe herbaty.


Możecie skorzystać z moich przepisów lub skomponować swoje własne propozycje na domowe rozgrzewające mikstury. Jedno tylko musi pozostać niezmienne: wasza ulubiona herbata musi być mocna i gorąca.


Składniki (na 2 porcje):
Malinowo-pomarańczowa
8 goździków,
kawałek kory cynamonu
2 ziarenka kardamonu
4 plastry pomarańczy
2 łyżeczki miodu
ulubiona herbata
50ml soku malinowego lub 30ml soku malinowego i 30ml nalewki malinowej

wiÄ™cej»

Chociaż cukinię można w Polsce kupić przez cały rok to dania z jej udziałem kojarzą się raczej z jesienią. Cukinia faszerowana mięsem i w wersji wegetariańskiej, placki, tarty królują na naszym stole głównie w październiku.


Dziś chciałabym zaproponować wyjątkowo prostą i szybką w przygotowaniu przekąskę. Cukinia w cieście naleśnikowym sprawdzi się również jako dodatek do obiadu albo lekka kolacja. Ja przygotowałam do niej sos czosnkowo-koperkowy na bazie jogurtu naturalnego. Myślę, że dobrze będzie również smakować z ostrą pomidorową salsą lub po prostu z chrzanem.


Składniki
500g cukinii
170ml mleka
50ml oleju
6 łyżek mąki pełnoziarnistej
1 jajko
3 łyżki parmezanu
łyżka posiekanego tymianku
sól, pieprz

wiÄ™cej»

Nie znoszę rano wstawać. Codzienna pobudka o 6tej to dla mnie duża niedogodność. Moja pierwsza myśl po przebudzeniu codziennie jest taka sama: „Dziś kładę się wcześniej spać." Zwykle na pobożnych życzeniach się kończy, bo „wcześniej" wieczorem nie istnieje. Kiedy nie muszę wstawać budzę się sama około 8mej. Wtedy, niezależnie od aury za oknem, mój dzień wygląda zupełnie inaczej.


Dzisiaj więc wymyśliłam nagrodę dla siebie. Za to okropne poranne wstawanie. Zrobiłam sobie śniadanie, które było tak pyszne, że tylko przez rozsądek nie zjadłam kolejnej porcji. Płatki gryczane z mlekiem migdałowym i owocami a do tego kilka kropel syropu klonowego. No dobra, syropu było trochę więcej niż kilka kropel, ale to w końcu miała być nagroda, prawda? Mrugnięcie


Składniki:
250ml mleka migdałowego
5 łyżek płatków gryczanych
szczypta soli
owoce (figi, winogrona, banan, borówki)
orzechy (nerkowce, migdały)
3 łyżki syropu klonowego

wiÄ™cej»

Chińskie przysłowie mówi: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi". Coś w tym jest, bo według dietetyków jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia ponieważ ma dostarczyć nam energii po nocnym wypoczynku. Poza weekendami i wakacjami rzadko mamy jednak czas na celebrowanie przygotowywania i jedzenia śniadania. Poszukujemy zatem takich śniadaniowych dań, które przy minimalnym czasie i pracy dostarczy nam maksymalnie dużo składników odżywczych i pozwoli przyjemnie zacząć dzień.


Dziś po raz pierwszy do przygotowania śniadania wykorzystałam kaszę gryczaną. Wiem, że nie wszyscy za nią przepadają ze względu na dymny, mocny smak i zapach. Proponuję więc do śniadania użyć niepalonej kaszy gryczanej. Jest jasna, według mnie ma lekko orzechowy smak, a jeśli tylko ją opłuczemy i namoczymy nie straci błonnika i cennych witamin.


Przepis na gryczankę znalazłam w książce pt.: „Zielone koktajle. 365 przepisów".


Składniki:
60g kaszy gryczanej niepalonej
1 dojrzały banan
3 daktyle
150ml mleka migdałowego
pół łyżeczki cynamonu
owoce i migdały do dekoracji

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony