Zimowe naleśniki
Dopasowując się do zimowej aury za oknem przygotowałam dziś zimowe naleśniki. Mój syn powiedział, że wyglądają jak posypane śniegiem. Doskonale również wpisują się w przedświąteczne smaki. Cynamon, imbir i żurawiny to przecież typowo grudniowe składniki. Rozgrzewają, poprawiają humor, pięknie pachną i sprawiają, że człowiek ma ochotę natychmiast ubrać choinkę.
Dodatkową motywacją do zrobienia naleśników jest miłość mojego syna, do tego dania. Przyznam szczerze, że wcale mu się nie dziwię.
Składniki:
naleśniki:
300ml mleka
300ml gazowanej wody
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki razowej
100ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
nadzienie:
350g białego sera
3 łyżeczki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
150ml jogurtu naturalnego
300g żurawiny
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka tartego imbiru
50ml soku pomarańczowego